Klíčový summit NATO

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
A teď hosté Událostí, komentářů Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti, přeji dobrý večer.

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/
Dobrý večer z malostranského náměstí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
A aby těch Ondřejů nebylo málo, tak ještě Ondřej Knotek, europoslanec za ANO, i vás zdravím, pane poslanče Knotku.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Pánové, zítra tedy summity NATO a Evropské unie, tedy Rada Evropské unie. Americký prezident Biden na návštěvě Evropy pojede do Polska. Jaký si myslíte, jak jednotný si myslíte, že bude postoj západu vůči té ukrajinské válce nebo respektive vůči Rusku, po těchto důležitých jednáních, pane Benešíku?

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/
Už jenom samotná přítomnost amerického prezidenta, který se takto v podstatě velmi rychle rozhodnul navštívit Evropu, tak svědčí o tom, že je potřeba mobilizovat síly a zachovat jednotu, ta jednota je zatím úplně neskutečná, já jsem nezažil za svůj, za svoji, jestli to tak mohu říct politickou kariéru, že by západ byl tak jednotný, a jsem za to samozřejmě vděčný, i když ty časy, které momentálně prožíváme, jsou velmi krušné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Na druhou stranu i včera tady v Událostech, komentářích, ministr zahraničních věcí Lipavský říkal, že ani ty 4 předchozí balíky možná neprocházely tak úplně hladce, ale vypadalo to tak, no, co bude Evropa a NATO dělat po těch summitech, podle vás, pane europoslanče, jak moc budeme jednotní?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/
Skutečně rozhodne až ta debata na tom summitu, především na té Evropské radě už i dnes máme některé signály. Velice se hovoří o tom, že by mohlo dojít vlastně k embargu na import energetických komodit a v tom už třeba právě lídři EU nejsou nejsou jednotní, takže skutečně rozhodne až ta zítřejší debata. Je ale jasné, že postoj a to souhlasím s panem kolegou Benešíkem, postoj vůči agresorovi je jasný, musíme nadále zpřísňovat ta opatření, zpřísňovat ty sankce a je i dobře, že dorazil americký prezident a že východní blok NATO bude posilovat svoji vojenskou kapacitu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Na druhou stranu, jak by se měl tedy západ zachovat? Samozřejmě můžete říci, že nikdo neví, jak to bude, jak se to bude vyvíjet, ale jak by měl zachovat, když Rusko prostě neustoupí, když tyhle sankce nebudou účinné, když si na ně plus minus zvykne, konflikt bude pokračovat a třeba to bude tzv. opotřebovávací válka, to může vyhnat z Ukrajiny přece mnohem víc lidí, než už ty obrovské 3 000 000, pane poslanče Benešíku.

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/
Klíč k úspěchu v tomto konfliktu je zůstat jednotní, to je, to je naprostý základ, Putin spoléhá na to, že se jednota západu začne drolit, což se zatím nestalo a já doufám, že se ani nestane, zůstat jednotní a bohužel, prostě budeme nést i určité náklady, ale myslím si, že, to říkám taktéž slůvkem „bohužel“, ruský občan, běžný občan, který má daleko nižší životní úroveň, než má, než má průměr v Evropské unii, ty náklady bude pociťovat daleko více a teď je prostě otázka toho, jak dlouho to agresor vydrží.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Pořád se tady mluví, pane poslanče Knotku, o soudržnosti, o nutné soudržnosti západu, v tom se asi shodnete napříč politickými stranami, ale upřímně, může nám vydržet po tom, co tu nebude třeba v Česku 300 000, ale mnohem víc uprchlíků, poté, co bude horší inflace, bude méně zboží atd. atd., budeme všichni mluvit stejně v červnu, v listopadu, za rok?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/
To je samozřejmě otázka s velkým otazníkem, nicméně ta atmosféra dneska, Evropský parlament zasedá na plenárním zasedání, a po dlouhé době, dokonce i fyzicky jsou přítomni europoslanci, a nemyslím si, že to vypadá na nějaké rychlé rozjetí se, všichni cítí tu nutnost pomoci Polsku, jak samozřejmě uprchlíkům, tak pardon, Ukrajině, jak samozřejmě uprchlíkům, tak bojujícím jednotkám. Samozřejmě tak, aby nedošlo k další eskalaci a Evropská komise přistoupila k několika opatřením, mobilizovala Migrační fond, mobilizovala kohezní zdroje ze strukturálních fondů a připravila další nástroje, jak právě občané a firmy v EU mohou tu situaci zvládat, takže musíme najít shodu na konkrétních opatření, ty pokud budou, čím budou razantnější, tím samozřejmě tam bude riziko, že to bude menší, že nebude unie tak jednotná, nicméně stále umíme, už je to vlastně teďka v debatě, pátý balík opatření, který může opět ty sankce zpřísnit, a tu smyčku pomyslně utahovat, a troufl bych si říct, že ty sankce fungují.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
No, vy sám říkáte, aby se ta situace neeskalovala, ale na druhou stranu jste řekl, že čím budou ty sankce přísnější, tím je větší předpoklad, že by se ta jednota drolit mohla, pokud jsem to pochopil správně. Já myslím, že nikdo nechce být v roli toho válečného štváče proti Sovětského, protiruského, říkalo se dřív protisovětského, ale přece jenom, dá se najít okamžik určitého impulsu, který by měl třeba potenciál spustit nějakou vojenskou protioperaci západu? Mluvíme tady o tom prakticky každý den, tak se ptám i vás, pánové, jak by se měl západ zachovat, třeba, kdyby nedejbože byl dobyt Kyjev, byl by třeba internován prezident Zelenský, tohle se třeba v europarlamentu nebo v české sněmovně neřeší? Začne teď u vás, pane Knotku.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/
Tohle si nikdo z nás nepřipouští, že by to mohlo nastat, vojenská eskalace a konflikt jednotek NATO a Ruska, by opravdu mohl být velice, velice závažné, proto se musíme soustředit na ta ekonomická opatření, ekonomické sankce a zda stále je tam dostatek prostoru, kam postupovat, a přesně o tom bude ta debata především na té Evropské radě a příprava na případnou agresi Ruska mimo území Ukrajiny, kdyby se Rusko cítilo ohroženo a některé výroky v poslední dnech tímto směrem šly, právě posílí NATO tu svoji pozici na východní části, takže myslím si, že ta rizika vykrýváme, a čeká nás další balík sankcí, doufejme, že budou co nejtvrdší, ale záleží to na samozřejmě evropských lídrech, a musíme si také uvědomit, že ty sankce musí být vyvážený, nemůžeme udělat takové sankce, které budou ve výsledku ekonomicky více škodit Evropě než samotnému Rusku. O tom je ta debata, a v tom je ta debata náročná.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Pane Benešíku, stejná otázka tedy na vás, vidíte vy nějaký moment, nějaký bod, od kterého byste třeba vy politicky souhlasil s tím, aby to angažmá vůči Rusku bylo opravdu vysloveně vojenské, vysloveně aktivně vojenské?

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/
V současné době musíme dodávat zbraně Ukrajině, musíme pomáhat, aby se Ukrajina mohla sama bránit, a musíme vyvíjet ekonomický tlak, ale i politický tlak na Ruskou federaci, aby přestala s touto agresí. To je v tuto chvíli. Já si skutečně nepřeji, i když možná k tomu může dojít, aby jsme se přímo konfrontovali s Ruskou federací. Myslím si, že to by mohlo být naprosto fatální, nikdo to nechce, ale ten míč je na straně Ruské federace, nikoliv na naší, co my můžeme dělat je vyzbrojovat Ukrajinu tak, aby se dokázala bránit a tlačit ekonomicky na Ruskou federaci, to e to nejúčinnější, co v současné době můžeme dělat a zároveň se vyhýbat přímé konfrontace.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Poslední věc, Rusové to ale často nebo naše kroky často vnímají nebo vykládají jako přímou konfrontaci, v posledních hodinách se začalo výrazně mluvit o tom, že bychom tedy my, Severoamerická aliance, posilovali nejenom to východní křídlo, ale možná i to severnější křídlo, mám teď na mysli tu debatu o Finsku a Švédsku v Alianci. Mluvčí ruské diplomacie, paní Zacharovová uvedla, že pokud se tyhle země rozhodnou stát členy obranné aliance, bude to od Ruska vyžadovat reciproční kroky. Samozřejmě, nás nemusí zajímat, co si někdo říká Maria Vladimirovna, ale přece jenom, nemůžou třeba tyhle věci i dopředu ohlašované jako varianta, vést k té eskalaci, kterou, jak říkáte, pánové, si nikdo nepřeje, anebo anebo bychom měli usilovat o to, aby tyhle státy se členy Aliance staly, pane Knotku?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/
Naopak, ty státy by se měly stát členy Aliance a tomto případě ten komentář považuju za naprosto mimo a nevhodný, tyto státy jsou dlouhodobě vnímány jako demokratické západní suverénní demokracie a prostě není důvod, pokud by chtěly vstoupit do NATO, aby, aby v NATO nebyly a rozhodně jejich politické směřování není hrozba pro Rusko, to je prostě vykonstruovaná debata, označil bych to skoro až za frašku ze strany Ruska.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Je, pane Benešíku, teď čas na debaty o rozšiřování Severoatlantické aliance? Protože na jedné straně se může zdát, že kdy jindy, na druhou stranu by si člověk řekl a není naopak právě teď ten nejhorší čas? Jaký je váš názor?

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/
Můj názor je ten, který jste říkal jako první, kdy jindy, ty země mají nárok, mají právo se samy rozhodnout, protože prostě vidí, že jejich bezprostřední soused je nebezpečný a že je může ohrozit a že členství v Severoatlantické alianci je záruka bezpečnosti, čili já v tomto ohledu naprosto chápu, jak finské tak švédské kolegy.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Pane Knotku, děkuju vám za vaše odpovědi. Díky a na shledanou.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/
Děkuji za pozvání, hezký večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Pane Benešíku, stejný dík směřuje i k vám, na shledanou.

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/
Děkuju vám za pozvání, hezký večer.