Pro a proti: Ondřej Knotek (ANO), Marcel Kolaja (Piráti)

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Dobré dopoledne přeje Karolína Koubová. Český premiér Petr Fiala odcestoval do Polska, kde bude jednat se svým protějškem Mateuszem Morawieckim. Jedním z hlavních témat bude také energetická bezpečnost v Česku. Podle premiéra Petra Fialy nehrozí akutní nedostatek plynu a ropy, i kdyby Rusko po Polsku a Bulharsku přerušilo dodávky i nám. Na čtvrteční sněmovních interpelacích řekl, že zásoby ropy má země na 3 měsíce, plynu na 2 letní měsíce. Evropské země nicméně horečnatě hledají alternativu k ruskému plynu v obavě, že Kreml stopne dodávky i jim. Jak by měla Evropská unie zareagovat na ruské plynové vydírání, jak tento krok Ruska pojmenovala předsedkyně Evropské komise Ursula von Der Leyenová. Testuje si Rusko jednotu Evropské unie? A jak v tomto testu soudržnost Unie obstojí? Vede nejrychlejší cesta k ukončení války na Ukrajině v jednotném a co nejrychlejším unijním embargu na ruský plyn? Já už zdravím své 2 hosty, jsou jimi europoslanec z hnutí ANO Ondřej Knotek. Dobrý den.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Dobrý den.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

A také pirátský europoslanec, kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Dobrý den i vám.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Dobrý den z Bruselu.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Pánové tak, jak to vidíte, měla by Evropská unie jednotně zareagovat na zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska okamžitým odstřižení se od ruského plynu, pane Knotku?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Určitě ne, toto není reálné se v krátkém horizontu odstřihnout. Bylo by to s drtivým dopadem pro evropskou ekonomiku.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Probereme ty detaily. Poprosím o stručnou odpověď na tu úvodní otázku i Marcela Kolaju.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

V každém případě ano, protože skutečně musíme udělat všechno pro to, abychom zastavili vraždění nevinných civilistů, dětí a znásilňování, kterých se dopouštějí Rusové na Ukrajině.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Na úvod vám děkuji. Tak, pane Kolajo, naprostá většina europoslanců podpořila v dubnu usnesení, které vyzývá k okamžitému úplnému embargu na dovoz ropy, uhlí, jaderného paliva a zemního plynu z Ruska, vy jste byl mezi nimi, tak ale nerozložilo by to třeba některé na ruském plynu zcela závislé země Evropské unie, včetně Česka. Je to tak jednoduché?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Já jsem nikdy neřekl, že je to jednoduché a myslím si, že je to zcela zřejmé, že vlastně v této situaci neexistuje žádné dobré řešení, prostě vybíráme řešení takové, které je v té současné situaci nejlepší. A ono je potřeba si uvědomit, že ekonomicky by to zasáhlo právě především Rusko, Evropa platí za zemní plyn, ropu a uhlí Rusku dohromady asi miliardu EUR denně, a to jsou samozřejmě peníze, které využívá Vladimir Putin na financování války. A právě proto, abysme tu válku zastavili, abysme zastavili tu rozpínavost režimu Vladimira Putina, kde my nevíme, jestli Vladimir Putin se zastaví na Ukrajině, pokud tu válku vyhraje, nebo bude pokračovat dál směrem na Západ, případně vlastně až do České republiky, tak abychom tu rozpínavost ukončili co nejdříve, tak je potřeba skutečně, aby celá Evropa ukázala, že se /nesrozumitelné/.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Pane europoslanče Knotku, vy jste naopak to usnesení, o kterém jsem mluvila, tu výzvu k úplnému embargu na dovoz ropy, uhlí a jaderného paliva a zemního plynu z Ruska nepodpořil, nebylo by to ale skutečně nejrychlejší řešení, jak ukončit válku na Ukrajině, zkrátka neposílat Putinovu režimu peníze na to, aby ji mohl vést?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

To si, to si úplně nemyslím, prostě tu jistotu bychom neměli. Musíme si uvědomit, že například zemní plyn se nepoužívá jenom v energetice, ale je to také surovina, ze které se vyrábí další výrobky. A pokud bychom prostě se zbavili ruského plynu, na kterém je Evropská unie závislá ze 45 %, mělo by to okamžitý drtivý dopad pro například chemický průmysl, zpracovatelský průmysl a spirála inflace by se ještě více roztočila. Už dnes jsou některé výroky nedostupné. A my pomáháme Ukrajině taky tím, že jim pomáháme ekonomicky jak na území Ukrajiny, tak tím, že se tady staráme a pomáháme Ukrajincům, takže my jako Evropa musíme zůstat především ekonomicky silní, abychom mohli Ukrajině pomáhat. Pokud bychom se takzvaně dvojnásobně střelili do nohy, protože třeba u toho plynu ten dopad ekonomický by byl určitě větší pro Unii, než pro toho samotného Putina, tak pokud bychom toto udělali, tak určitě tu situaci nevyřešíme.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Pane Kolajo, všichni chápeme, že sankce jsou dvojsečné, míří tedy jak na Putinův režim, ale samozřejmě mají velmi významné dopady i na ty, kdo ty sankce zavádějí, čili neoslabila by naopak Evropská unie, především třeba Německo, pokud by se odstřihlo od ruského plynu, ekonomicky, ale také politicky natolik, že by se oslabila právě i coby protihráč v tom konfliktu směrem k Rusku?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Já si nemyslím, že by došlo k politickému oslabení, určitě to nějaký ekonomický dopad málo, ale právě proto i vláda jedná a zavádí opatření na to, jakým způsobem brzdit ty ekonomické, negativní ekonomické dopady. My se musíme uvědomit, že skutečně ta inflace je vlastně fosilflace, to je jaksi efekt toho, že předchozí vlády nebyly schopny spustit dostatečně ambiciózní plán toho, jak se odklonit od fosilních paliv jako takový a tím nám ukazuje, že vlastně ten tzv. Green Deal, který spouštíme v Evropské unii, je vlastně čím dál tím důležitější.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Já rozumím, já jsem teď se ptala, promiňte, pane Kolajo, že vám do toho vstupuji, ale jsme v nějaké situaci a já se vlastně ptám na to, co bude za dopad na Evropskou unii, jestli jí víc oslabí to, pokud půjde cestou, že by se odstřihla od ruského plynu a mohlo by to tedy postupně třeba vést k takovému oslabení, až by třeba došlo až na rozpad třeba Evropské unie, jak to třeba odhadují někteří kapitánové německého průmyslu, anebo naopak, jestli ten rozpad hrozí spíš tím, když nebudeme jednotní a neodstřihneme se jednotně od toho ruského plynu?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

No, já bych tady nechtěl strašit přímo rozpadem, ale určitě nás politicky zasáhne víc to, pokud jednotní nebudeme a tu shodu na tom nenajdeme. Pokud tady Ondřej Knotek se baví o tom, že velká část toho plynu jde do průmyslu, ono je to v České republice asi třetina, tak je potřeba si také uvědomit, že velká část toho například jde na výrobu hnojiv firmy, co dělá firma Agrofert.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Já jsem se chtěla bavit, promiňte, i v tom širším kontextu celoevropském, celounijním, protože Česká republika je s dodávkami plynu závislá tedy na Německu, čili je pro nás klíčové, co se stane v Německu. A tamní představitelé průmyslu silně varují, že může dojít skutečně na ten scénář, kdy Německo silně oslabí. Pane Knotku, jak vy to vnímáte, toto propojení. A ta má otázka směřovala k tomu, co nás oslabuje víc, odstřižení se od dávek, nebo naopak jejich odebírání?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Jak jsem, jak jsem řekl, my jsme ze 45 % závislí na plynu z Ruska, jako Evropa celkově, Německo výrazným způsobem, Německo je skutečně vlajková loď evropské ekonomiky. Já jsem měl právě debatu v tomto týdnu s několika zástupci i právě německých firem. Ten problém je skutečně celoevropský. Zase toto domácí vnímání, prostě Piráti bez jako hnutí ANO a nějaké pomyslné vazby na Agrofert, prostě žít nedokážou, ale řekněme si to naprosto narovinu, ze zemního plynu se jako ze suroviny nevyrábí jenom hnojiva, ale je to skutečně mnoho, mnoho organických sloučenin, v Německu jsou obrovské chemické závody, které kdyby prostě vyply a ony skutečně vypnou třeba polovinu výroby, tak tak by to roztočilo takový nedostatek zboží a zároveň hospodářský pokles, že bychom už v dnešní situaci, která je velice náročná, to prostě nedali. A jenom jedna rychlá reakce, nechtěl jsem do toho jít úplně útočně, ale pan Kolaja začal, řekl jste, pane Kolajo, že česká vláda pomáhá řešit tu situaci s vysokými cenami energií, pomáhá velice pozdě a pomáhá velice málo. Evropská unie to zvládla, rozvolnila pravidla státní podpory, umožnila regulovat ceny a zatímco většina států to dělá, tak Česká republika to dělá velice zpožděně a velice pomalu. Soustřeďte se radši na pomoc českým občanům a podnikům.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

My jsme ty recepty na tu současnou situaci od české vlády rozebírali v několika předchozích Pro a proti. Já bych, prosím, pánové, se teď opravdu soustředil na ten rozměr unijní, proto jsem ráda, že tu mám také 2 europoslance, a to europoslance hnutí ANO Ondřeje Knotka a dnes diskutujeme také s kvestorem Evropského parlamentu Marcelem Kolajou z Pirátů. Pánové, jak tedy podle vás vyřešit to morální dilema Evropské unie, že Rusku stále posílá peníze za plyn a tím tedy platí válku na Ukrajině. O tom jste, pane Kolajo, mluvil.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Ano. Vy jste hovořila o Německu. A pro nás je důležitý skutečně evropský postup, to znamená, že jedna z těch klíčových, jeden z těch klíčových prvků toho následujícího řešení jsou společné nákupy, skutečně koordinovat se na úrovni celé Evropské unie, to nám umožní právě lépe se zásobit bez té závislosti na Rusku, v tom krátkodobém horizontu je ideální alternativa dodávek například z Norska, odkud je možné zajistit přibližně čtvrtinu tuzemské denní spotřeby a dále také se musíme zaměřit na další možné státy, jako jsou Spojené státy americké. Libye, Alžírsko. Skutečně teď vyzdvihnu to, že v rámci toho společného postupu skutečně je potřeba přikročit ke společným nákupům zemního plynu od alternativních dodavatelů a jeho následnou distribuci napříč jednotlivými státy Evropské unie. A jenom bych tomu rád dodal, skutečně nehroťme teda to, co, jaké kroky dělá nebo nedělá vláda, ale skutečně toto je fosilflace, kdyby předchozí vlády více investovaly do obnovitelných zdrojů, tak bysme ten problém neměli.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Pavle, prosím, udržme to teď tedy skutečně u toho tématu. Já se obracím na Ondřeje Knotka, jak on vnímá možnost společných nákupů v rámci Evropské unie tímto způsobem si zajistit dodávky plynu. Je to možné, nebo je to utopie?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Rozhodně to není utopie, osvědčilo se to u vakcín, tzn., společně hledat na těch alternativních trzích. Ono nám skutečně nezbyde. Rozlišme, prosím, ještě okamžitou a nějakou variantu pak v několika letech. Pan Kolaja řekl, že samozřejmě musíme získat nový zdroje plynu a ty pak rovnoměrně distribuovat v Evropě, to lze jenom do nějaké míry, jednak ti dodavatelé mají své kapacity, tankery ložiska, atd. a zároveň evropská infrastruktura taky není úplně nastavena tak, aby třeba ze Západu to distribuovala na Východ, takže v rámci stávající kapacity, a to už Unie dělá, společně a co nejrychleji prostě diverzifikovat, co jde, samozřejmě uvědomme si, že to nebude třeba za úplně nejlevnější cenu. A pak v horizontu, na tom se shodujou i odborníci nepolitičtí, prostě v horizontu třeba optimisticky 3 až 7 let, 7 už je spíš pesimistický, tak otevřít nová pole, postavit nové tankery, vybudovat v Evropě více trubek, více zásobníků, ale samozřejmě i tím budeme moct postupně snižovat tu závislost na ruském plynu, ale rozhodně, jak jsem řekl, nelze to udělat jako během jednoho nebo 2 let.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Já se na ty možnosti společného postupu ptám proto, co jsme se zatím tedy dozvěděli o jednotě Evropské unie a jakým způsobem teď se udrží nebo neudrží poté, co Rusko přestalo dodávat plyn Polsku a Bulharsku, jaký signál tedy vysílají evropské země, respektive jejich energetické společnosti, odběratelé plynu, když jsou ochotné platit za plyn v rublech, byť oklikou založením dvou účtů u Gazprombank, pane Kolajo?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Ten signál to rozhodně není dobrý. Je potřeba zmínit, že to odstřižení Polska a Bulharska od dodávek z Ruská akceleruje přípravu dalšího, myslím, že už je to šestý sankční balíček. Takže ta odveta za tento krok, který je de facto porušením smluv, tak v každém případě ze strany Evropské unie přijde a bude jednotná.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

A bude dostatečná, já se omlouvám, pane Kolajo, co můžeme čekat od šestého sankčního balíčku, protože víme, že ten předchozí tedy přinesl embargo na ruskou ropu, promiňte na ruské uhlí, ovšem s posunutím až od srpna o tom embargu na ruskou ropu se dále jedná, tak jaksi akceschopné tyto balíčky jsou?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Já očekávám, že to embargo na ropu tam bude s tím, že Evropská komise právě pracuje na tom plánu těch společných nákupu plynu tak, abychom současně dokázali vlastně přikročit i k tomu embargu na ruský plyn. Je otázkou, jestli vlastně ty kroky některých dodavatelů, kteří souhlasili s tím, že budou nějakou oklikou platit v rublech, vlastně nejsou porušení některých sankčních opatření, které už byly zavedeny, a to věřím, že Evropská komise bude zkoumat, ale co se týká toho samotného odstřižení Bulharska a…

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Polska.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

…Polska, tak je potřeba říct, že je to z velké míry ze strany Ruska vlastně takový, řekněme, mediální krok, protože ty dodávky měly být ukončeny ke konci roku, ony byly nakontrahovány jenom do konce roku, tzn., že z toho objemu, který Rusko dodává do Evropské unie, tak je to skutečně velmi malá část.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Čili jde o jakési plynové odstrašování z ruské strany podle vás.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Přesně tak. A adekvátně vlastně, i co se týče peněz, tak vlastně Rusko tím přijde jenom o velmi malou část peněz, tzn., že je to skutečně spíš takový jako mediální odstrašování, ne, že by to reálně mělo nějaký zásadní dopad. Pochopitelně, že v rámci distribuční soustavy v Evropské unii ten plyn teče mezi jednotlivými členskými zeměmi, ale co se týká odstřižení kompletního, já bych se, já bych chtěl zeptat pana Ondřeje Knotka, jaká je teda pozice vlastně strany ANO, protože jsme od Karla Havlíčka, bývalého ministra, slyšeli právě slova směrem k odstřižení od plynu, kdy Rusko má skoro 75 % přímo z ropy a plynu. Takže já nerozumím tomu, jestli teda ano, mění názor, nebo jestli vlastně je tohle nějaká pozice, kterou mi tady slyšíme od Ondřeje Knotka, /nesrozumitelné/ osobní, nebo jak to tedy vlastně je.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Když už jste takhle hodil rukavici, tak přece víme, že právě to usnesení v Evropském parlamentu podpořila například Dita Charanzová, europoslankyně z hnutí ANO. Tak jenom, pane Knotku, jestli na toto můžete reagovat, prosím jen stručně.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

My jsme demokratické hnutí, pokud má někdo nějaký názor, tak ho může svobodně prosazovat, ať se držíme věcně. Prosím vás, diverzifikace…

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Čili ten váš názor neodstřihávat se, byla by to velká katastrofa, dopady energetické…

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Je to pozice, je to pozice, pokud vím, i stínového ministra MPO a stínové vlády. Je to pozice průmyslu a je to pozice lidí, co ta čísla vidí. Prosím vás, já potřebuju opravdu nutně opravit jednu opravdu mylnou domněnku. To, že budeme společně nakupovat, třeba už i letos, a to, že budeme trochu diverzifikovat, to skutečně nám neumožní, abychom se od toho ruského plynu jako Evropa odstřihli, nějaký částečný odstřižení po navýšení infrastruktury třeba v 5, 7 letech, ale celkové odstřižení, opravdu jako bavme se v horizontu 10, 20 let. Hovořit o embargu…

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Teď reagujete na ten šestý sankční balíček, o kterém mluvil Marcel Kolaja, že by tam mohlo být, tedy to embargo na plyn.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Plyn, plyn určitě, plyn určitě ne, to prostě absolutně nedává smysl. U ropy bych byl velice opatrný, spíše si ani neumím představit tu ropu v nějakém okamžitém horizontu, bohužel jako není to tak jednoduchý.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Ano, děkuji, pane europoslanče, jenom bych chtěla od vás ještě doplnit, co jsme se o tom jednotném postoji členských států Evropské unie dozvěděli právě při té reakci na zastavení dodávek plynu Polsku a Bulharsku, kdy, jak jsem říkala, Maďarsko třeba už jasně deklarovalo, že bude platit v rublech jako jediný tedy členský stát, ostatní země hledají ty cesty právě prostřednictvím třeba dvojího účtu u Gazpromu?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Přesně tak, jak řekl pan Kolaja, ta druhá varianta, to musí Evropská komise vyjasnit, do jaké míry je nebo není v rozporu se sankcemi, ale prostě ten směr, který jste teďka popsala, jenom vlastně kopíruje nebo potvrzuje tu realitu, kterou, kterou prostě říkám, Evropa je ze 45 % závislá na ruském plynu jak energeticky, tak co se týče nakonec komodit. A, ano, může snižovat, může snižovat co nejrychleji, ale bude to trvat řadu let. A prostě pozice těhle států…

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

A tenhle postup těch států, respektive těch dodavatelů, těch dvojích účtu u Gazprombank, abych se opravila, vy považujete za jaksi pochopitelný?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Já už jsem se takto vyjádřil nedávno v jiných médiích. Přesně tak, prostě obchodníci a i státy hledají způsob, jak dostat tuto surovinu, kterou prostě vitálně potřebujeme pro chod naší ekonomiky do Evropy a jestliže se najde způsob, který bude vyhovovat tedy sankcím, tak je to jedině dobře.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Marcel Kolaja.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

No, já musím říci, že Ondřej Knotek mě teď hodně mate, protože skutečně jeho kolegyně, europoslankyně Dita Charanzová, Martina Dlabajová, europoslankyně za ANO, Karel Havlíček, bývalý ministr za ANO, tak vlastně všichni se shodují na tom, že bychom se měli odstřihnout od ropy, plynu a uhlí z Ruska, ale teď tady vlastně slyšíme přesně obrácený názor. A já chápu teda, že vy tvrdíte, že vaše strana je demokratická, ale…

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Tam je asi spíš otázka toho, v jakém časovém horizontu a jakým způsobem omezovat závislost Česka na ruském plynu, není tady právě…

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Ano, ale tito, které jsem jmenoval, tak ve svých prohlášeních to zaznívá tak, že bysme to měli udělat co nejdříve. A já teď nevím, jaký signál to vlastně, jaký posílá voličům vašeho hnutí, protože teď teda nevím, co si z toho mají vybrat.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Já mám za to, že Karel Havlíček tedy mluvil, ale teď, prosím, se potom vrátím ještě k té debatě o tom, že to embargo na plyn nebude záležitostí několika měsíců.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Přesně tak. Já už do toho musím vstoupit. Zase signály tady, signály si vysíláte vy s vaším premiérem, ale nebudeme tady dělat českou debatu, pozice hnutí ANO je jasná, my prostě vnímáme tu realitu. Ano, bude dobré po té zkušenosti, co je s Ruskem, jednoho dne nebýt závislí na Rusku a samozřejmě být závislí co nejméně. Nicméně nemůžeme prostě jít proti nějaké technické realitě a stoprocentně i zde je pozice pana Havlíčka v tomto jako jasná.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

A teď, prosím, jenom mi řekněte, na závěr, abychom si to uzavřeli, abychom si to, pánové, uzavřeli, tak řekněte mi, co tedy teď vnímáme za to, jakým způsobem se Evropská unie umí udržet v jednotě. Marcel Kolaja, vnímáte to, co jsem říkala právě už několikrát, že se ta soudržnost udrží i přes ten test Vladimira Putina teď ohledně dodávek plynu nebo ne?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

No, já jenom musím dodat, že Ondřej Knotek to trošku lakuje narůžovo, protože já si tady čtu tweet jeho kolegyně Dity Charanzové, tak ta píše, lídři země musí přijmout nejtvrdší sankce, konec ropy, plynu a uhlí z Ruska.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Pánové, ale mám tady teď vás dva, tak, prosím,…

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Takže to je, za mě já to čtu tak, že to samozřejmě musí být okamžitě.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Vy sám jste, pane Kolajo, řekl, že Vladimir Putin vlastně vysílá jakýsi odstrašující teď mediální nástroj tímto způsobem, tak zafunguje nebo se Evropská unie v jednotě udrží?

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Já dlouhodobě kritizuji ten systém rozhodování v Radě Evropské unie, který je postaven na právě v těchto otázkách na jednomyslnosti, na rozdíl od většiny ostatních témat, které se v Evropě řeší, tzn., že vyžaduje skutečně souhlas všech členských zemí, jsme jediná členská země /nesrozumitelné/ proti, tak je to problém. A já prosazuji právě, aby se to rozhodování změnilo na systém kvalifikované většiny. Skutečně je to určitá pocta, že by země, jako například Maďarsko, kde byl nedávno znovu zvolen Viktor Orbán, který má /nesrozumitelné/ otevřený, řekněme, takový proruský přístup a ta hrozba tam určitě je, ale v každém případě teď je to tedy na jaksi bedrech lídrů a evropské, jaksi zemí Evropské unie, je to částečně právě i na bedrech Evropského parlamentu, a proto Evropský parlament jaksi přijímá usnesení, které tímto směrem volají poslanci, jaksi dobrovolně píšou dopisy směrem na Evropskou komisi, na Radu Evropské unie nebo Evropskou radu.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Já vám děkuji, pánové, já se omlouvám, ale bohužel náš čas dnešního pořadu Pro a proti je u konce. To byl Marcel Kolaja, kvestor Evropského parlamentu z Pirátské strany. Děkuji vám. Na shledanou.

Marcel KOLAJA, europoslanec /Piráti/

Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Děkuji také europoslanci Ondřej Knotkovi z hnutí ANO. Na shledanou.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Také děkuji za pozvání. Krásný den.

Markéta KAŇKOVÁ, moderátorka

Loučí se Karolína Koubová.