Sankce proti Rusku: 6. balíček

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024 pro Maďarsko Slovensko pak až do konce stejného roku. Vyplynulo to jednání velvyslanců unijních zemí. Podle diplomatických zdrojů ale ani přes pozitivní vývoj. Členské státy zatím nedospěli ke konečné shodě na nových sankcích. Téma, která, které rozebereme v následujících minutách, zdravím na dálku Ondřeje Knotka europoslance za hnutí ANO. Vítejte, hezké odpoledne.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Krásné sváteční odpoledne.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

Tak můžete, prosím přinést vy váš pohled insidera, myslíte si, že se najde na tom šestém balíčku unijních sankcí proti Rusku, jednomyslná shoda?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Tak dnes se to skutečně nepodařilo. Bylo to právě Maďarsko, které to ještě neschválilo a jednání by měla pokračovat to v pondělí nebo v úterý a podle některých informací relativně čerstvých by již mělo být téměř vše dojednáno a v podstatě je to jenom o některých posledních detailech. Nicméně Maďarsko odmítlo prestižnímu serveru Politico informaci potvrdit, takže musíme čekat do toho pondělí nebo úterý, abychom věděli více.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

Výjimka pro Českou republiku, která se týká embarga na ruskou ruskou ropu do poloviny roku 2024 je to dostatečné, je to, řekněme, přijatelné je to reálné pro Českou republiku?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Nedokážu zcela říct jasné, že za tu dobu už se dá mnoho udělat. Ta klíčová otázka, jestli dokážeme za tuto dobu tzn. do půlky roku 2024 navýšit kapacitu ropovodu TAL, tedy z italského Terstu a tím by to mělo být také podmíněno, bral bych to, že ta doba by měl být orientační, pokud se to prostě nepodaří, tak nebudeme moci být schopni dostatečně ruskou ropu nahradit, ale zároveň a to si měla Česká republika skutečně dupnout a je škoda, že se tak nestalo, měli jsme chtít od Evropské komise záruky, že ten Balík opatření, kterým vropská komise již v březnu uvolnila ruce členským státům, aby podporovali domácnosti firmy, které mají problémy právě v důsledku sankcích a vyšších cen energií tak, aby tento balík mohl platit i po prvním lednu 2023, protože platí pouze do konce tohoto roku, takže v tomto jsme si měli více dupnout, mrzí mě, že se tak nestalo.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

Pokud se ještě vrátím právě, jak tomu, co se týče embarga na ruskou ropu premiér Petr Fiala řekl, aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku, potřebujeme k tomu solidaritu evropských zemí. Jsou podle vás a možná hlavně budou evropské státy solidární nehrozí, že v krizi budou jednoduše řečeno, myslet každý na sebe?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Jsem přesvědčen, že státy budou více solidární. Samozřejmě musíme si uvědomit, že třeba zrovna bude to mít dopad na cenu tzn. proto jsem hovořil o těch kompenzacích a ano, umím si představit i to, že budeme, pokud budeme mít dostatečnou infrastrukturu, tedy dokážeme technicky tu ropu  z místa A v Evropě do České republiky dovézt, tak ta solidarita by měl být až druhotný problém. Nečekám, že by to byl problém.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

Pojďme možná ještě zhodnotit nebo zajímal by mě obecně váš názor právě na ten šestý balíček unijních sankcí, protože on samozřejmě netýká jen toho zmíněného. Rozšiřuje se i seznam osob, které nově nebudou moci pobývat na území Evropské unie, bude zabaven majetek na evropské půdě, například mezi nově nežádoucími osobami jsou pachatelé vražd civilistů v ukrajinském vůči a nebo také, řekněme, páteř ruské propagandy hlava pravoslavné církve. Patriarchy patriarcha Kirill, jak tyto kroky tyto konkrétní sankce vnímáte a jak důležité podle vás je tento balíček schválit a najít onu zmíněnou shodu?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Myslím si, že kromě té ropy, tak ten balík je navržen dobrým směrem a bylo by škoda, kdyby neprošel jenom kvůli té ropě. Ty osoby, jak propagandy nebo například zodpovědné za masakr bučet stoprocentně to je na místě mnohem ale, řekněme, že ekonomicky větší dopad bude mít vyřazení Sberbank dalších dvou bank ze systému SWIFT. To si myslím, že je naprosto zásadní, ale dovolte mi ještě krátce k té ropě, tady si musíme uvědomit co tou ropou sledujeme, pokud se chceme geopoliticky odvázat od Ruska, ano, tak samozřejmě smysl to dává jít tím směrem, ale postupným pro některé země. Pokud si ale myslíme, že odstřižením do konce roku od ropy umožníme Putinovi získat méně financí na financování války, obávám, že tomu tak nebude, protože pokud to embargo bude vyhlášeno, ale reálně kromě těch tří zemí, které by měli výjimku, bude až třeba od ledna nebo od prosince, tak naopak cena ropy na světových trzích stoupne. To znamená, že první měsíce od toho embarga teďka za měsíc, za 2, za 3 bude Putin naopak dostávat více peněz na financování té války, takže v tomto vidím jako kontraproduktivní, a proto jsem hovořil o tom, že ten balíček je dobře navržený, ale tu ropu bych dal možná stranou a zaměřil se více na ty banky na ty osoby, jak jste zmínila.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

No a vyplývá z toho, že byste možná to embargo uvalil třeba dříve dřívější platností, pokud je to vůbec reálná proveditelné?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

To rozhodně ne, naopak. My musíme, Evropa, zůstat ekonomicky silný. My jsme závislí na ruských fosilních palivech, má smysl se diverzifikovat, ale i to má prostě nějakou časovou osu a jak jsme už v té v této debatě uvedli, například je to o vybudování dostatečné infrastruktury, například posílení kapacity toho ropovodu TAL, a to není otázka pár měsíců, ale několika let. Samozřejmě je to i o další infrastruktuře, takže naopak okamžité uvedení embarga na ruskou ropu a plyn považuji za nedobrý nápad. Poškodili bychom sebe (EU) více než Rusko. My pomáháme Ukrajině tím, že zůstaneme ekonomicky silný.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka

Já možná jenom na závěr doplním, že evropské země posily denně do Ruska za ropu plyn stovky milionů euro od začátku války. Před měsíci je to spolu s platbami za uhlí více než 47 miliard EUR. To je možná pro doplnění kontextu. Děkuju moc váš čas. Ondřej Knotek, europoslanec hnutí ANO, hezké odpoledne.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Děkuji za pozvání. Krásný den.