Pro a Proti: Zákaz spalovacích motorů

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Europoslanci z výboru pro životní prostředí před týdnem těsnou většinou podpořili plán Evropské komise zakázat od roku 2035 prodej nových aut se spalovacími motory. Mění postoj evropských politiků k elektromobilům válka na Ukrajině? Nestali bychom se kvůli výrobě baterií do aut příliš závislí na Číně? A neukončí automobilky výrobu aut s klasickými motory bez ohledu na to, co si budou přát politici? Dnešními hosty Pro a proti jsou 2 europoslanci, Luděk Niedermayer z TOP 09. Dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Dobrý den.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

A Ondřej Knotek z hnutí ANO. Dobrý den.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Dobrý den.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Na úvod, jak je zvykem v pořadu Pro a proti, stejná otázka na vás na oba, poprosím, pokud možno kratší odpovědi, protože samozřejmě ty argumenty potom budeme rozvíjet dál. Měla by Evropská unie a jednotlivé členské státy v té současné situaci spěchat se zákazem nových aut se spalovacími motory, nebo po zkušenostech s válkou na Ukrajině a vysokou inflací je rozumnější tyto plány odložit, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Podle mého názoru není užitečné to rozhodnutí odkládat, protože průmysl potřebuje mít jistotu, jaká pravidla budou do budoucna platit a také proto, aby mohl provádět smysluplné investice, to znamená, odložení tohohle rozhodnutí by zkomplikovalo firmám určení jejich strategie na další léta.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

A pokud jde o to, že to rozhodnutí by mělo být brzy, mělo by být takové, že opravdu padne termín, od kdy se spalovací motory v nových autech nebudou moci prodávat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Já bych si dovedl představit, že bude otevřený prostor pro některé aplikace spalovacích motorů, například pro sportovní auta, například pro vozidla záchranných složek, ale myslím si, že drtivá většina nově prodávaných automobilů už během příští dekády budou bateriová či podobná vozidla s nulovými emisemi. A myslím si, že to bude naopak cesta, jak zajistit dostupnou mobilitu pro evropské občany.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Ta původní otázka možná i s tím dovětkem na Ondřeje Knotka z hnutí ANO, měla by Evropská unie a jednotlivé členské státy v té současné situaci spěchat se zákazem nových aut, nebo to rozhodnutí by bylo rozumnější odložit?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Určitě ne. Je to unáhlené rozhodnutí a zbytečně se tím cílem pro rok 2035 svazujeme ruce, navíc s významným rizikem pro evropskou ekonomiku a především soběstačnost.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Tolik úvod, samozřejmě teď budeme stanoviska obou pánů rozebírat detailněji. Ta válka na Ukrajině je samozřejmě novou zkušeností v řadě směrů, v jejím důsledku se řeší závislost Evropské unie a jednotlivých členských států na ruské ropě a ruském plynu. Je i tohle důvodem, který by se měl brát v úvahu při rozhodování o tom, zda zakázat prodej nových aut se spalovacími motory, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Bezesporu doprava sehrává velmi důležitou roli jak z hlediska emisí, které vlastně stojí v popředí těch klimatických plánů. Nesmíme také zapomenout, že doprava hraje obrovskou roli konzumenta energie. A tady právě ta elektromobilita úplně zásadně vstupuje do hry, protože elektromobily a stejně tak například elektrické vlaky proti dieselovým vlakům mají mnohem mnohem vyšší účinnost, tzn., že vlastně přechod na tu elektromobilitu je jedna z hlavních cest, jak zvyšovat energetickou efektivitu. Když to řeknu zjednodušeně na příkladu, který se mne osobně týká, protože většinu cest jezdím elektromobilem, ale zároveň mám i starší spalovací auto, tak v okamžiku, kdy jedu tím spalovacím autem, tak spotřebuju řádově 3× tolik energie na ten pohyb, než když jedu bateriovým elektromobilem. A pokud bych použil při dnešním stavu technologie spalovací auto poháněný tím tzv. /nesrozumitelné/, což je palivo, které by v budoucnosti mohlo být vytvářeno z čisté elektřiny přes vodík, tak by ta spotřeba energie byla dokonce 6× tak vysoká. Jinými slovy, pokud se nám nepodaří podporovat rozvoj elektromobility, tak budeme mít mnohem vyšší nároky na spotřebu energií v Evropě.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pane Knotku, je tohle pro vás zásadní argument?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Předně bych to nechal na trhu. Já mohu potvrdit v zásadě tu energetickou bilanci, kterou tady pan Niedermayer říkal, to je technologie. Nicméně i přesto jsou tady segmenty a trhy, které věří v budoucnost těchto technologií a je zbytečné si skutečně svazovat ruce a vytvářet nějaký nový cíl, který právě brání technologiím a my nevíme, kam se různé technologie svým výzkumem a vývojem vlastně posunou za několik let. A prosím ještě bych reagoval na tu závislost, to je právě velký problém. A je tady jeden paradox, my se na jednu stranu snažíme vyvázat z energetické závislosti na Rusku vcelku z logických důvodů, ale právě ten cíl pro rok 2035 nás žene do náručí či Číny, protože zdaleka není jisté, jestli budeme mít dostatečnou schopnost recyklovat ty kovy, ze kterých se ty baterie dělají. A pokud nebudeme mít tu schopnost recyklovat ty kovy, tak bude závislí na dovozu také právě z Číny a Čína následujících 40 let bude mít pod palcem velkou část trhu s kovy a budeme závislí na jejím rozhodnutí. Oni budou určovat nabídku na trhu, tzn., nerozumím tomu, právě z té války na Ukrajině bychom se měli poučit tím způsobem, že ten rok 2035 nestanovíme, budeme podporovat elektromobilitu, proti tomu nic nemám, ale zároveň soustřeďme se i na ostatní technologie. Nechme to na trhu.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pane Niedermayere, není to tak, jak teď říkal váš kolega Knotek, že ze závislosti na Rusku, pokud jde o ropu a plyn, přejdeme na závislost na Číně, pokud jde o lithium a další kovy do baterií, do elektroaut.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Tak zrovna to lithium není ten zásadní problém, protože lithium je možné získat na řadě jiných míst, včetně České republiky, ale já bych řekl, že snad každý z posluchačů si uvědomí velký rozdíl, jestli je rozdíl, že potřebujeme dovézt nějaké suroviny na to, abychom jednorázově postavili auto, a to auto potom bude, řekněme, 15, 20 let jezdit a ujede třeba 200, třeba 400 000 km. A něco jiného je, než když na každých 100 km do toho auta musíte natankovat, řekněme, 5 až 10 litrů paliva, které dovážíte, čili je to úplně jiný typ závislosti. Druhá věc, kterou bych k tomu, co říkal kolega, zmínil je to, že se ukazuje. A myslím si, že Tesla je toho velmi užitečným příkladem, protože má v té elektromobilitě velký náskok, že v okamžiku, kdy se ukáže, že některé kovy jsou velmi obtížně dostupné, anebo jsou drahé, tak v okamžiku ta technologie baterií se posune k jiné technologii, a proto vlastně nyní velká část baterií Tesly je postavená na jiné technologii, která řada už těch vzácných kovů nepotřebuje. Čili já bych tady naopak očekával, že ta zvýšená poptávka v okamžiku, kdy dojde k úzkým místům z hlediska dodávky těch surovin povede k tomu, že se začnou rozvíjet baterie, které je budou obcházet a poslední věc, kterou bych chtěl říct. Já jsem do určité míry příznivcem technologické neutrality a ta direktiva, respektive ta regulace evropská nenařizuje, že to musí být právě bateriová auta, ale uvědomme si to, že vývoj každé nové technologie, nebo její zdokonalování vytváří velké finanční náklady na automobilky. V okamžiku, kdy mi těm automobilkám neusnadníme to rozhodování, do které technologie mají investovat a která technologie je zjevně útlumová, tak to povede k tomu, že ty náklady těch automobilek budou vysoké a budou se promítat buďto do nižší kvality těch aut, anebo do vyšší ceny, protože se v té ceně bude muset rozpouštět třeba to, že automobilky budou stále zdokonalovat tu technologii spalovacích motorů, i když ten problém z hlediska energetické efektivity se tam prostě vyřešit nedá, dá se jenom velmi mírně zmírnit, například hybridní technologií, a zároveň budou investovat do těch bateriových elektromobilů, které…

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Rozumím, já se omlouvám, že vám do toho skáču, chápu dobře, že podle vás politici, poslanci Evropského parlamentu jsou ti nejkvalifikovanější, kdo mají říct automobilkám, kterou technologii si mají vybrat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

To určitě ne, ale právě to rozhodnutí o těch nulových emisích pro rok 2030 některé technologie z toho vyloučí, to znamená, ta soutěž těch technologií bude omezena.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Je to dobře, že tímto způsobem politici některou z těch technologií vyloučí vlastně svým politickým rozhodnutím?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Já si myslím, že do určité míry ano, protože za prvé je tady ten obrovský problém té energetické efektivity, tzn., že když bude na trhu každý rok, třeba i v roce 2035, 40, 45 bude přibývat, byť jen třeba 2 000 000 spalovacích nových aut, tak to prostě znamená, že tady budeme mít 2 000 000 nových výrobků, které budou energeticky zoufale, zoufale neefektivní. Vlastně celé to rozhodování, kdy, třeba i u těch spalovacích aut, probíhá v tom kontextu snahy o snižování emisí, vlastně lídři evropských zemí se rozhodli, že emise mají být sníženy o 55 % do roku 2030 a do roku 2050 se máme dobrat čisté emisní neutralitě. A v okamžiku, kdy já řeknu, že nějaký sektor bude i v roce 40, i v roce 45 generovat velké množství emisí, tak v tu chvíli budou muset ty emise kompenzovat v některých jiných sektorech a může se ukázat, že to bude velmi, velmi nákladné.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Tolik Luděk Niedermayer, europoslanec z TOP 09. Druhým hostem Pro a proti je Ondřej Knotek, europoslanec z hnutí ANO. Když se vrátím k tomu základnímu argumentu, který teď říkal pan Niedermayer, mají politici ukázat směr automobilkám?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Rozhodně ne, mají vytvořit prostředí tak, aby ty technologie konkurovaly. A samozřejmě, aby vedly ke snížení těch emisí. A už jenom třeba ty automobilky, tak ony se na to jako neshodnou. Máte, i třeba v Německu máte, já nebudu jmenovat konkrétní značky, ale prostě máte významnou značku, která to chce a pak významnou značku, která nechce. To samý třeba prostě v České republice, jsou výrobci i jako aut mimo Evropu, ale ty to taky třeba nechtějí, tzn., pak tu máte ještě dodavatelské řetězce, které jsou na to navázané. Takže určitě to není o těch politicích. A, prosím, tady si uvědomme, že ano, pan kolega má pravdu v tom, že je tady Green Deal a jsou tady 2 základní cíle 2030 a 2050. A jelikož jsme řekli v roce 2030 snížíme emise víc, než jsme čekali třeba před pár lety, tak je jasné, že se třeba zpřísní i ty emise pro ty automobily, což se taky děje, ale my tady nad rámec toho, nad rámec toho klimatického balíčku, vlastně tý logiky 2030, tak tady dáváme nový cíl hned v roce 2035, kdy říkáme, že vlastně ty emise klesnou o 100 % u těch automobilů, a to je podle mě předčasně brzo, je to, opravdu si svazujeme ruce a nedáváme prostor technologickému vývoji. Není vůbec jisté, zdali budeme mít dostatečnou infrastrukturu, nabíječky. Sporné je taky, jestli budeme mít v roce 2035 dostatek čisté energie, za mě tedy ať už z OZE nebo z jádra. A pokud bychom neměli, tak je to vlastně pokrytectví, protože do těch baterek budeme napouštět elektřinu, která vzniká spalováním fosilních paliv, takže proto říkám, ano, podporujme elektromobilitu, ale stanovit si fixně cíl 2035 je krajně unáhlené, protože nevíme, jaký bude technologický vývoj a zavíráme si zbytečně dveře.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

V červnu by o tom návrhu, který minulý týden schválili europoslanci z výboru pro životní prostředí, mělo hlasovat plénum Evropského parlamentu. Pane Niedermayere, máte k dispozici před tím hlasováním tyhle analýzy, o kterých teď mluvil pan váš kolega Knotek, třeba to, jestli bude dost čisté energie, jestli to není vlastně kontraproduktivní, protože ta elektrická auta budou jezdit na, v uvozovkách, špinavou energii?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Tak ono je to tak trochu opačně, protože i vlastně ty návrhy, které otvírají prostor pro výrobu spalovacích aut, a já jsem na začátku zmiňoval, že si dovedu představit, že určitý prostor tam bude otevřený, i když menší, než byly ty pozměňováky, které neprošly, tak i ten předjímá, že ty auta budou dříve či později poháněny tím čistým palivem, tzn., palivem vytvořeným na bázi, na bázi vodíku, buďto tím, že se přímo do těch aut bude to palivo lít, anebo přes nějaké kreditní systémy, a právě tady tahle cesta vyžaduje mnohem vyšší výrobu té čisté energie, protože jak už jsem zmiňoval, ta energetická spotřeba je 6× vyšší v tu chvíli. Čili, pokud by někdo říkal, že nebudeme mít dostatek čisté energie na to, abychom poháněli elektromobily, tak tím pádem říká, že budeme míle vzdáleny od toho, abychom měli dostatek čisté energie na to, abychom vytvářeli dostatek toho emisně neutrálního paliva. Čili tady je jako určitá míra nekonzistence. A znovu tady opakuji, že vlastně ta regulace nepředepisuje žádnou technologii, ona pouze říká, že ty auta mají být s nulovými, s nulovými emisemi. Já bych byl otevřený nějaké úvaze pro to například lépe zohlednit ta auta se spalovacími motory, která jezdí pouze na /nesrozumitelné/ a myslím si, že by to bylo užitečné pro ty aplikace, které jsem zmiňovala, mimochodem, německá automobilka, která v poslední době na to vytváří největší tlak, je BMW, a já si dovedu představit, že řidiči BMW za tu emoci, že to auto bude vrčet a bude se chovat jako spalovací auto, jsou připraveni u pumpy zaplatit velmi vysoké peníze za i paliva, ale je podle mě nebezpečná představa a vlastně představa, která se nenaplní, že právě ta dostupná auta pro drtivou většinu občanů po roce 2030 budou poháněná spalovacími motory, ta bateriová technologie zřejmě poskytne výrazně levnější mobilitu, než by poskytla ta spalovací technologie a zejména poté, co by musela být poháněna těmi syntetickými palivy.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Ještě reakce Ondřeje Knotka.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Skutečně musím zareagovat otázka, jestli v roce 2035, kdy je navržen ten cíl, budeme mít dostatek čisté energie. Já si myslím, že budeme mít mnohem více čisté energie třeba v roce 2045, proč už teďka stanovovat ten cíl, který můžeme bezpečně stanovit třeba na začátku třicátých let. A ohledně té ceny pro občany, no, to je samozřejmě zásadní téma, ale to bude určovat právě ta Čína, která bude mít ty kovy. A popřípadě, bude-li se investovat do rozvoje baterek. Je to nejistota, jestli, jestli dokážeme vyvinout dostatek baterií, které nebudou závislý na kovech z Ruska a z Číny, tzn., cenově to skutečně není jisté, je to jedno z těch rizik. A prosím, jako musíme si ještě uvědomit, že je tady taková ta střední cesta, lidé se bojí toho, že ty elektromobily budou drahé, proč nepodporujeme právě ty nízkoemisní vozidla, ty plug-in hybridy, to je taky řešení. Není lepší, aby si místo 10 lidí, který si koupí elektromobil, aby si třeba 60 lidí koupilo podporovaně plug-in hybrid, tzn., třeba i částečně spaluje, ale částečně má nějakou menší baterii, to může být ta cesta. A tyhle ty varianty my musíme prozkoumat a tím, že stanovíme ten cíl 2035, tak se o tyhle ty varianty vlastně, vzdáváme se těchto variant, a proto říkám, že to je unáhlené. Nemám nic proti elektromobilitě, ale musí se správně načasovat a musíme redukovat ty rizika, která souvisí právě s tou Čínou a s cenovou, s cenovými dopady na obyvatelstvo, protože, poslední věta, taky by se mohlo stát, že my se teďka vydáme cestou, jak říká pan kolega, dáme tím automobilkám politický signál, my v Bruselu tomu rozumíme nejlíp, takhle to uděláme a pak se za 5, 6 let ukáže, že to třeba není společensky udržitelné a vůbec to podryje celou důvěru společnosti v nějaký klimatický opatření. Takže opravdu se na to musíme dívat komplexně, a proto říkám, ten rok 2035 je unáhlený. Kdyby byl později, možná si to umím představit.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Ve vysílání Českého rozhlasu Plus posloucháte Pro a proti, debatujeme, respektive naši hosté debatují o chystaném hlasování, o chystaném hlasování europarlamentu o zákazu prodeje nových aut na spalovací motory. Našimi hosty zůstávají Luděk Niedermayer z TOP 09 a Ondřej Knotek z hnutí ANO. Pan europoslanec Ondřej Knotek teď mluvil o dostupnosti elektrických aut. Sledujeme samozřejmě kolem nás a v České republice speciálně vysokou inflaci. Je pro vás i tohle to důvodem, který budete zohledňovat až v červnu budete hlasovat o plánu, jestli zakázat od roku 2035 prodej nových aut se spalovacími motory, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Tak především já si nejsem vědom, že ta inflace by se dotýkala elektromobilů zásadně jinak, než plug-in hybridů, jiných hybridů či čistých spalovacích aut. Hlavně si myslím, že do roku 2035 tato inflační epizoda bude zapomenuta.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon, já se omlouvám, že do toho skáču samozřejmě netýká se ta inflace konkrétně těchto aut a jednotlivých typů, ale týká se toho, že obyvatelé České republiky, a nejen České republiky, mají zkrátka méně peněz na to, aby si pořídili nové auto.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Určitě, ale stále jsou lidé a firmy, kteří si ta auta kupují a naopak ta vysoká cena benzínu nyní vede k tomu, že ta relativní výhodnost elektromobilů roste, čili i ty země, které nepřistoupily k podpoře tady téhle technologie, zřejmě budou sledovat to, že penetrace těch elektromobilů na trhu poroste, což je dobrá zpráva vlastně pro všechny, nejenom proto, že to zlepší životní prostředí třeba ve městech, ale také proto, že na trh se dostane více ojetých elektromobilů, které budou finančně mnohem dostupnější. Koneckonců první elektromobil, který si naše rodina koupila, bylo ojeté auto 3 roky staré, čili je to cesta, jak tu drahou technologii, která je opravdu drahá a je velmi těžko dostupná pro většinu občanů, dostat i k nim ve formě těch více či méně ojetých aut. Ukazuje se, že ty elektromobily dokážou velmi dobře sloužit velmi dlouhé časové období.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pane Knotku, vidíte to stejně?

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Tak jako určitě, určitě tady vnímám riziko té infrastruktury, jo, tzn., nejenom jako třeba v některých odlehlých regionech, v tom městě to možná ten smysl, smysl dává, ale v odlehlých regionech a třeba někde v horských prostředí skutečně ta elektromobilita může být problém. Jeden krásný příklad pro Českou republiku, přitom nejde o Českou republiku tolik, ale jde o Chorvatsko, Češi jezdí rádi do Chorvatska. A můj kolega z Chorvatska říká, my se toho děsíme, protože my máme na trhu, myslím normálně přes rok 2 000 000 aut, ale v těch měsících červen až srpen je tam 7 milionů aut, takže pokud by byly v zásadě jenom tedy elektromobily, alternativa je ještě vodík, ten neprodukuje CO2 teda z výfuků podle toho nařízení, tak my bysme potřebovali výrazně víc infrastruktury, která ale většinu roku nebude používaná, kdo to zaplatí, no, zaplatí to ti Češi na tý dovolený, jo. Takže, takže prostě jsou tady jako opravdu jako rizika, je to nepromyšlené, já prostě skutečně nemám nic proti jakoby tomu směru, to prostě je daný, že v roce 2050 tady…

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Ale chápu, že vám vadí ta rychlost. Pan Niedermayer shodou okolností tento týden na Facebooku psal své zážitky s tím, jak dostupná je síť nabíjecích stanic v České republice. Psal jste tam o zimní zkušenosti, kdy v severních Čechách na velkém území vlastně nabíječka nebyla k dispozici, navíc jste kritizoval i nedostatečný vývoj, nedostatečný počet nabíječek na těch jednotlivých místech. Je tohle všechno řešitelné do toho roku 2035 tak, aby opravdu bylo možné zakázat prodej nových aut se spalovacími motory?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

To je řešitelné v horizontu mnohem a mnohem kratším. Stačí se podívat na ten vývoj třeba v Německu, já jsem naposledy do Štrasburku jel elektromobilem či jsem na vlastní kůži zjišťoval, jak to vypadá s tou infrastrukturou a ono je to světelné roky od nás daleko. Ale my to můžeme začít rychle dohánět, jenomže je tady ten problém slepice nebo vejce, protože tím, že vlastně v naší zemi těch elektromobilů je velmi málo, tak ta stavba té rozsáhlé infrastruktury se nevyplatí, protože prostě u těch nabíječek ty auta nestojí dostatečně často. A to se nezmění do té doby, dokud nebude přibývat těch elektromobilů, jenomže řada lidí je skeptická k nákupu elektromobilů, protože vidí tu mizernou českou infrastrukturu.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pardon, to je začarovaný kruh, měl by v tomhle tom zasáhnout stát?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Tak on stát zasáhne, protože náš stát je koneckonců součástí té dohody v rámci Evropské unie, ve které vlastně vzniknou požadavky na posilování infrastruktury pro elektromobilitu. Náš stát je součástí rozhodnutí, které snižují flotilové emise, tzn., povedou k tomu, že evropské automobilky budou prodávat více elektromobilů, čili my ta rozhodnutí aktivně přijímáme v rámci Evropské unie, ale přesto dopouštíme, že u nás ta infrastruktura je docela zoufale zastaralá.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Pan Knotek opakovaně říkal v těch uplynulých 20 minutách, že ten rok 2035 je příliš brzy, že by se měl odložit. Na druhé straně prakticky rozhodnou to politici, není to tak, že už ten vlak elektromobility je tak rozjetý, když čteme různá čísla, různé prognózy jednotlivých automobilek, naposledy tento týden jsem četl od Škodovky, že v roce 2030 chce prodávat 50-70 % vozidel s elektromotorem. Není vlastně už rozhodnuto a neudělají ten přechod a ten konec spalovacích motorů automobilky i bez politiků? Pane Knotku.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Nemyslím si, že tomu tak je, oni se samozřejmě přizpůsobí těm cílům. Já v rámci nějaké zodpovědné práce jsem navštívil automobilky v České republice, dokonce s hlavním zpravodajem z Evropského parlamentu, a i třeba u té Škodovky je nutno říct, že oni tuhle chvíli neví, jak toho docílí, je to pro ně obrovské riziko, samozřejmě drží tu koncernovou linii toho Volkswagenu, nechtěl jsem jmenovat, ale vyplynulo to z té debaty, když jste se bavili s těmi lidmi, co to mají technologicky na starosti, tak samozřejmě ty pochybnosti tam mají, to znamená, je tam spousta nejistot, ten sektor po tom částečně volá, u Volkswagenu, jestli to je z důvodu, že se chtějí jako vyvinit z dieselgate, nedokážu říct, nechci, nechci tu značku jakkoliv poškodit, ale rozhodně nepomůže trhu, když určíme v zásadě jenom jednu technologii, nebo jednu nebo dvě, který se kvalifikují a ostatní, to má pan Nidermayer pravdu, jako nejsou zakázaný, ale od toho roku 35 jsou vlastně sankcionovaný.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Bohužel čas určený pro dnešní Pro a proti je u konce. Dnešními hosty Pro a proti byli europoslanci Luděk Niedermayer z TOP 09. Díky. Na slyšenou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Na shledanou.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

A také Ondřej Knotek z hnutí ANO. I vám děkuji. Na slyšenou.

Ondřej KNOTEK, europoslanec /ANO/

Děkuji za pozvání a kolegovi ze seriózní debatu. Na shledanou.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor

Od mikrofonu se loučí i Tomáš Pancíř.