Priority českého předsednictví Radě EU

Petra TUHÁČKOVÁ, moderátorka

Vláda příští týden oficiálně představí priority předsednictví radě Evropské unie. Už ve čtvrtek řekl ministr Mikuláš Bek po jednání sněmovního zahraničního výboru, že jimi budou řešení uprchlické krize a obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, obranyschopnost a odolnost ekonomiky Evropské unie a demokracie. Česko přebere předsednictví po Francii na začátku července. Právě o tom, co Českou republiku čeká v příštích měsících se budeme bavit s Ondřejem Knotkem europoslancem za hnutí ANO. Přeji dobré dopoledne.

Ondřej Knotek, europoslanec
Krásný dobrý den.

Petra TUHÁČKOVÁ, moderátorka
Tak Česko už se brzy stane klíčovým aktérem politického evropského života. Pojďme, prosím, konkrétně k těm jednotlivým tématům, které jistě budou mezi těmi prioritami, které už ve středu představí vláda. Jedním z nich bude určitě postupný odchod, nebo aby jsem se Česká republika Evropská unie stala méně závislá v dodávkách energií od Ruska. Co může Česká republika vyřešit za těch 6 měsíců, co by mělo být cílem, co je reálné, aby mohla dosáhnout.

Ondřej Knotek, europoslanec
Předně si taky pojďme říct, jestli to v tuto chvíli Česká republika ví. My jsme měli minulý týden sezení europoslanců ve Štrasburku s panem Bekem, ministrem a chtěli jsme právě slyšet více detailů a nebyl v tuto chvíli schopný nebo ochotný nám je říci. K vaší otázce bude záležet, jak se postaví také vyjednávání ke klimatickému balíčku, protože klimatický balíček je navržen v době, kdy ještě tady nebyla válka na Ukrajině a mnoho změn nedoznal. Tzn. pokud bude Česká republika, řekněme, slabá, a nebouchne si do stolu, tak se může stát, že některé kroky, které povedou k té diverzifikaci od, řekněme ruských paliv, tak nebudou provedeny dostatečně v klimatické legislativě. Bude to vyhovovat více, řekněme, západní Evropě a ne východní a střední Evropě, takže skutečně bude záležet, jestli bude vláda jednotná a jak jsme mohli vidět například tento týden při hlasování o tom zákazu spalovacích motorů, tak vládní europoslanci jednotní nebyli. Skutečně to s otazníkem, ale ano uznávám je to důležitá otázka. Vláda v této věci může během předsednictví mnoho udělat.

Petra TUHÁČKOVÁ, moderátorka
A to co konkrétně tady tady krize na trhu s fosilními palivy zajištění dostatku zdrojů pro zimní topnou sezónu bude nutné a je to téma, kterým se zabýváte právě na půdě europarlamentu, tak jak daleko jsme tedy nějakému řešení, kam by se až mohlo Česku podařit tuto debatu dotáhnout za těch 6 měsíců.

Ondřej Knotek, europoslanec
Pokud se ptáte na konkrétní otázky, tak například v klimatickém balíčku je potřeba vynechat spalování odpadů z obchodování s povolenkami. To je věc, kterou západní Evropa nechápe, přitom pro nás. Pro střední východní Evropu, kteří je, pokud se máme odstříhnout od toho ruského plynu a dalších paliv, tak například spalování odpadu je řešení, které chtějí obce a chtějí ho i firmy, ale Brusel a západní Evropa tomu nejsou nakloněni, takže například například toto. Druhá věc je investice do plynu v rámci modernizačního fondu. Pokud se chceme diverzifikovat, potřebujeme více investovat do plynu, nicméně právě modernizační fond, který je navržen pro země, které jsou nejvíce závislé na fosilních paliva, tak toto v tuhle chvíli neumožňuje a bude právě záležet, jestli si nejenom rezortní ministři, ale i premiér Petr Fiala dokáže bouchnout rostou. Zatím tomu tak nevypadá byl na své první evropské radě vrátil se s tím, že ho všichni chválí, smějou se tzn. spíš jim jde na ruku. Bojím se, že to nezvládne česká vláda.

Petra TUHÁČKOVÁ, moderátorka
Každá nastupující předsednická země si před ještě převzetím vedení rady Evropské unie musí určit seznam svých priorit těch národních priorit, které následujícího půl roku prosazuje. Co bude v těch českých, co by mělo ještě být v těch českých?

Ondřej Knotek, europoslanec
Co vláda plánuje zatím ještě nevíme, respektive na základě individuálních dialogů jsem se zajímal o priority v oblasti zdravotnictví. A tam vítám, že vláda vlastně nezměnila ty naše priority a považuji to za dobrý krok, tzn. rakovina, vzácné onemocnění a případně třeba genové terapie, takže to zdravotnictví tam si myslím, že to bude, řekněme, dobrým směrem. Nicméně, co se týká těch ostatních otázek a kapitol, které jste vyjmenovala, tak ano, myslím, že to jsou vhodné kapitoly vzhledem k tomu, co je teďka aktuální, ale jaké budou ty detaily skutečně nevíme, protože musím zopakovat to, co jsem řekl, na klíčové věci různé vládní strany zastávají opačné názory, že proto možná v tuto chvíli jsou příliš obecní, protože zatím se ještě nedomluvili na to, co konkrétně, kde kdo komu vyhoví.

Petra TUHÁČKOVÁ, moderátorka
Uvidíme ve středu. Já moc děkuji, to byl Ondřej Knotek europoslanec přeji hezkou neděli.

Ondřej Knotek, europoslanec
Děkuji za pozvání krásný den.