Spor o jádro a plyn v Evropské unii pokračuje

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
Výbory Evropského parlamentu odmítly zařazení jádra plynu do kategorie bezemisních zdrojů energie. Pokud rozhodnutí posvětí i plenární zasedání parlamentu, znamenalo by to pro Českou republiku podle expertů velké komplikace.

Pascal CANFIN, poslanec Evropského parlamentu
Uzavírám hlasování…

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
76 europoslanců pro to, aby investice do jádra a plynu nebyly označeny jako investice do čisté energie. 62 proti. Takové jsou výsledky dnešního hlasování dvou výborů Evropského parlamentu, kterým ale debata ani náhodou nekončí.

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/
Důležité bude, jak dopadne finální hlasování na plénu Evropského parlamentu v červenci, kdy ti, co jsou proti jádru a proti plynu, budou muset získat všech 353 hlasů.

Stanislav POLČÁK, poslanec Evropského parlamentu /STAN/
Na podporu těchto zdrojů, na inovace, na samozřejmě podporu výroby těchto zdrojů, to je například v České republice do výstavby nových bloků, by nemohly proudit evropské prostředky.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Podle expertů by odmítnutí České republice značně zkomplikovalo život.

Michal ŠNOBR, energetický expert
Většina té dnes fungující energetiky tady byla postavena v sedmdesátých, osmdesátých nebo devadesátých letech minulého století. To, co teď sledujeme a vidíme, je boj o tu podobu budoucí energetiky.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Zařazení jádra mezi bezemisní zdroje energie velmi podporovala předchozí vláda a i ta současná ho mimo jiné v kontextu války na Ukrajině považuje za nutnost.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/
V České republice bez toho, aniž bychom dobudovali a dostavěli další zdroje jaderné energetiky, tak nejsme schopni dlouhodobě fungovat.

Karel HAVLÍČEK, poslanec, bývalý ministr průmyslu a obchodu /ANO/
V tuto chvíli by nejenom, že hrozilo, že bude nedostatek energií v Evropě, ale současně by se opět energie zdražily.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Evropská komise navrhla zařazení jádra a plynu mezi tzv. přechodové zdroje energie na začátku letošního roku. Odmítnout to může většina členských států nebo právě europoslanců. Z Bruselu Háta Sassmannová, televize Nova.

Zdroj: TV Nova s.r.o.