Ondřej Knotek: Česká vláda ležící, spící

Letos v březnu Evropská unie rozvázala členským státům ruce a rozvolnila pravidla státní podpory. Státy tímto krokem získaly nástroj, který jim umožnil podpořit nad rámec běžných pravidel domácnosti i firmy. Už před pěti měsíci tedy bylo jasné, že Brusel očekává další zhoršení situace. A nemýlil se. Pro naprostou většinu zemí to byl hlasitý signál, aby se hned pustily do přípravy podpůrných schémat, která pomohou snížit dopady nejen inflace, ale také zkrotit ceny klíčových vstupů, jako jsou například paliva, energie nebo hnojiva. Zkrátka rázně přibrzdit nákladovou složku inflace.

Českou vládu ale tento signál nechal zcela v klidu. Zřejmě se řídila heslem, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Dneska se nám její přezíravost a arogance šeredně vymstila. Opravdu tragikomicky dnes působí výrok ministra průmyslu Síkely na adresu opozice: „Nestojíme o vaše rady“. Jenže vláda nereagovala nejen na výtky opozice, ale ani odborníků. V době bobtnající energetické krize se ministr přepnul do režimu spánku a nikdo o něm neslyšel. Ani občané, ani firmy. Dnes jsou kvůli nečinnosti naše podniky nekonkurenceschopné, protože platí za energie mnohem víc než konkurenti v Evropě. A pomoc od české vlády nikde.
Zato jsme se dočkali vodopádu výmluv na minulou vládu, stav veřejných financí nebo válku na Ukrajině. Výmluvy ale ještě nikdy nic nevyřešily.
Zatímco ostatní vlády kompenzovaly, stropovaly ceny, snižovaly daně, tak česká vláda jen přihlížela, vylepovala ohavné billboardy a pak si v klidu odjela na dovolenou. Výsledek je ten, že máme nejdražší energie v celé EU a inflaci, která se blíží 20 procentům.
Po pěti měsících s velkou slávou přispěchala s úsporným tarifem. Jenže ten je tak hubený, že ho aktuální ceny energií sfouknou jako svíčku. A fakt to nevytrhne to ani pětitisícové pastelkovné.
Vláda zkrátka zjistila, že jí ujel i poslední vlak. A tak začala konečně vysílat signály. Mluví o společném evropském řešení energetické krize nebo dokonce o zastropování cen. Jenže v šuplíku žádné řešení připravené nemá. Přitom návrh na zastropování cen energií navrhovalo ANO už na jaře. Ale ministr Síkela se tomu s bankovním klidem vysmál. Stejně tak vláda odmítala osvědčenou možnost snížení DPH. Místo toho jen upravila o korunu padesát spotřební daň z benzínu a nafty, což nemělo dle očekávání absolutně žádný efekt.
Je to opravdu smutná vizitka této vlády. Vlády, která slibovala kompetentní tým a jasná řešení. Byly to jen fráze a lži. Fialova parta selhala a je nejhorší v Evropě. Lidé i firmy tak i nadále zůstávají v obrovské nejistotě.

Přišel čas to změnit.

Ondřej Knotek