EU hýbe debata o tom, jestli přijímat Rusy prchající před mobilizovat

Reynolds KORANTENG, moderátor
Evropské země mezitím debatují o tom, jestli přijímat Rusy prchající před mobilizací. Na společném unijním postupu se zatím státy nedokázaly shodnout. Problém tak bude muset rozlousknout Evropská komise, kterou přizvali k jednání.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Společné unijní řešení, jak se postavit k Rusům, kteří nechtějí na frontu. Téma, nad kterým si včera lámali hlavy velvyslanci členských států a názory na něj se různí.

Markéta GREGOROVÁ, poslankyně Evropského parlamentu /Piráti/
Ty země, které výrazně přijímaly ukrajinské uprchlíky, tak jsou spíše nenakloněné tomu přijímat nyní ty ruské. Já víceméně souhlasím s pozicí České republiky, že humanitární víza vydávat nebude, nicméně zároveň si myslím, že posuzování žádostí o azyl by mělo probíhat standardním postupem.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Evropská komise minulý týden říkala, že rozhodnutí, zdali Rusy přijmout, je na jednotlivých členských státech. Pro už se vyslovilo například Německo. Ne naopak řekly pobaltské státy anebo Slovensko.

Veronika VRECIONOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu /ODS/
Samozřejmě ideální by bylo, kdyby se našlo celounijní řešení, protože prostě pokud nějaký stát přijme na druhém konci Evropy tyto uprchlíky, tak oni prostě v rámci Schengenu se potom mohou pohybovat všude.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Nyní zní úkol od velvyslanců jasně. Stávající pokyny sledovat, vyhodnotit a popřípadě předělat, a to prý s ohledem na obavy členských států.

Anitta HIPPEROVÁ, mluvčí Evropské komise pro migrace a vnitřní záležitosti
Situaci vyhodnocujeme a na závěry zasedání integrovaného politického krizového mechanismu Evropské unie ze dne 26. září navážeme. Budeme nadále podporovat členské státy, aby našly společné řešení.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Někteří ale poukazují na to, že přijímání by mělo zůstat dobrovolné.

Ondřej KNOTEKposlanec Evropského parlamentu /ANO/
Některé státy, například jako Česká republika, již v této krizi využili maximum svých možných kapacit a je tedy nutné, aby se zapojily ostatní státy, nicméně samozřejmě dle dobrovolnosti.

Háta SASSMANOVÁ, redaktorka
Komise vydala první pokyny, jak mají členské státy postupovat v případě vydávání víz Rusům na začátku září. Z Bruselu Háta Sassmannová, televize Nova.

Zdroj: TV NOVA, 27.9.2022, 19:30 Televizní noviny