Vládní energetické řešení: je to sice dál, ale zato horší cesta

Vládní energetické řešení: je to sice dál, ale zato horší cesta.

Počínání české vlády v řešení energetické krize nejvíce připomíná poletování zmatené lesní včely. Zatímco evropské státy mají jasnou a srozumitelnou strategii, ve které jsou na prvním místě lidé a podniky, Fialova parta nelogicky prosekává zcela jinou cestu. Její počínání asi nejvíce vystihuje legendární filmová hláška „je to sice dál, ale zato horší cesta“. Nejprve zastropování několik měsíců odmítá a vymýšlí dávno zastaralý úsporný tarif, aby nakonec stejně vyslyšela rady opozice i odborníků a ceny po osmi měsících nejistoty a chaosu zastropovala.
Jenže zatímco návrhy opozice byly komplexní, vláda lidem naservírovala zase jenom polotovar, protože se na tuto variantu vůbec nepřipravovala. Teprve v září začala zadávat analýzy nadnárodním poradenským společnostem. Vláda si pro radu dokonce došla i k výrobcům energií, kteří tak měli na finální podobu modelu zastropování zásadní vliv. Není proto divu, že si tyto firmy logicky pohlídaly své pozice. Který kapr si také vypustí vlastní rybník, že ano.
Jenže ono se přímo nabízelo pro státní rozpočet mnohem efektivnější řešení. Vláda měla jednoduše zastropování aplikovat na straně výrobců energií. Ale to pro ně nebylo výhodné, a tak jim dál nechává několikanásobné zisky. Výsledkem je, že i s vládním stropem stále budeme mít dražší energie než například Slováci, Španělé, Poláci nebo Francouzi.
Někdy až komické jsou komunikační kotrmelce vlády. Úsměvný byl třeba zastírací manévr, kdy česká vláda jako jediná v EU začala mluvit o ceně za kWh a nikoliv za MWh. Ve vypouštění matoucích údajů je pak přeborníkem zejména ministr průmysl Síkela. Jeho posledním majstrštykem bylo vyjádření v nedávných Otázkách Václava Moravce, kde bez potíží uvedl, že by se zastropování cen energií nemělo vztahovat celou úroveň spotřeby.
Na to však reagoval premiér Fiala, který naopak řekl, že nepředpokládá, že by vláda pro tuto zimu využila možnost omezit zastropování cen energií, o kterém se mluví na úrovni EU.
No a tak po reakci premiéra předvedl ministr Síkela otočku o 180 stupňů a řekl, že vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat.
Tohle už není občasná komunikační neobratnost, to je prostě vládní průšvih jako vrata. Ministr, pod kterého dneska spadá energetika, prostě nemůže jen tak něco plácnout.
A ještě jedna důležitá věc. Nejistota kvůli cenám energií se nedotýká jen lidí a firem. Ve velkých problémech se nacházejí například i sportovní kluby, na které se jaksi zapomnělo. Na výtku ministr Síkela po vzoru hradu v Karpatech reagoval, že má nějakou představu a že uvidíme, jak to dopadne.
Tak snad to nedopadne jako vždycky.

Ondřej Knotek (ANO) pro denik.cz