Česko boj s drahotou prohrává.

V zásadních výzvách Fialova vláda selhává. A ještě k tomu si to neumí ani přiznat. Nedávné obrovské komunikační kotrmelce při představování parametrů daně z mimořádných zisků ukazují pravou tvář pětikoaliční vlády. Jak se dalo očekávat, vládní slepenec vede vnitřní boj s naprosto protichůdnými názory. A nejen v Česku. Vždyť i v Evropském parlamentu jsou vládní europoslanci v názorově neslučitelných frakcích. Oproti předvolebním prohlášením, nemá současná vláda ani experty, ani řešení a navíc přímo tragicky komunikuje.

Od března 2022 přitom mohly státy EU dělat mimořádná opatření díky krizovému rozvolnění pravidel státní podpory na vnitřním trhu EU. Česká vláda to na rozdíl od většiny zemí EU neudělala. A tak se energetická inflace Čechům propsala do cen výroby, zboží a bohužel i potravin. V září už šlo z pohledu průmyslu, firem i domácností skutečně do tuhého. Zbytku vlády muselo být už jasné, že díky naprostému politickému diletantství ministra průmyslu a obchodu Síkely, nemůže ministerstvo (jinak velmi schopný resort) přijít s jakýmkoliv funkčním řešením. Zároveň se ukázalo, že to tzv. „evropské řešení“, na které se Fialova vláda vymlouvala, se nehledá snadno a že zdaleka nevyřeší vše, co Čechy trápí. A tak Fiala nechal sestavit paralelní tým na úřadu vlády, který nakonec přišel se stropem u 3 000 Kč za MWh plynu a 6 000 Kč za MWh elektřiny. Toto opatření ale přišlo pozdě. Vláda tak vynaloží na kompenzace obchodníků mnohem více, než kdyby reagovala už na jaře, tak jak chtěly firmy, odbory i opozice.
Po dlouhé křeči se tedy snad už rýsuje alespoň nějaké opatření pro domácnosti a menší firmy. Podpora velkého energeticky náročného průmyslu, který je pro Česko tak klíčový, ale stále není vyjasněna. Česko zaznamenalo největší nárůst cen energií, zboží a potravin v EU. Čekat na spásné evropské opatření se tedy rozhodně nevyplatilo. Naopak státy, které byly proaktivní a zavedly včas chytrá národní opatření (například Francie, Španělsko či Itálie) jsou na tom lépe.
O to smutnější je, že se současná vláda b ije do prsou, jak intenzivně pomáhá. Jsou to ale jen hypotetická čísla na papíře. Reálná pomoc nikde.
Dalším přešlapem s neblahým následkem pro české hospodářství je již zmíněná daň z mimořádných zisků. Ta se dle domluvených pravidel měla týkat nadstandardních příjmů za roky 2022 a 2023. Fialova vláda ale naprosto nepochopitelně přišla s obdobím až do roku 2025. A tak řada firem bude raději danit v jiných zemích EU.
Nad kroky vlády kroutí hlavou už i její bývalí skalní příznivci. V takto krizové době potřebuje naše země jasné, racionální a názorově pevné vedení, jenže to jsou přesně vlastnosti, o kterých může Fialova vláda tak maximálně snít.

Ondřej Knotek pro denik.cz