Pro a proti: Ondřej Knotek (ANO), Ondřej Kolář (TOP 09)

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Do doby, než se Petr Pavel stane prezidentem, zbývá ještě měsíc, ale svými kroky se už opakovaně postaral o titulky v zahraničních médiích. Pravděpodobně největší pozornost vyvolal Pavlův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Není totiž obvyklé, aby prezidenti evropských zemí přímo komunikovali s představiteli tohoto ostrovního státu. Čínská vláda považuje Tchaj-wan za svoji vzbouřeneckou provincii a kontakty s ním vnímá jako porušování principu jedné Číny. Peking dal proto obratem najevo, jak silně ho Pavlův krok znepokojil. Zvolený český prezident zase ujistil, že princip jedné Číny nezpochybňuje, řekl to třeba v rozhovoru pro Deutsche Welle. Petr Pavel dodal, že nevidí nic špatného na telefonátu s prezidentkou demokratického Tchaj-wanu, se kterým má Česko čilé vztahy. Počíná si zvolený prezident přiměřeně a zcela v souladu se zahraniční politikou vlády, nebo by měl vystupovat opatrněji? Našimi hosty k tomuto tématu jsou poslanec Evropského parlamentu z hnutí ANO Ondřej Knotek. Dobrý den.

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Dobrý den.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

A místopředseda sněmovního zahraničního výboru, poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. I vás zdravím na dálku. Dobrý den.

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Dobrý den. Jen bych s dovolením upravil, já jsem ve výboru pro evropské záležitosti, nikoliv zahraničním.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Děkuju za to upřesnění. Pánové, na úvod mám na oba stejnou otázku. Začněme od vás, pane Koláři, počíná si Petr Pavel jako zvolený prezident správně, nebo by měl s takovými kroky, jako byl telefonát na Tchaj-wan, počkat do své inaugurace?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Já si myslím, že si počíná správně. Pan prezident Pavel dává najevo, jakým směrem se bude ubírat jeho působení na Pražském hradě a nedělá nic, co by bylo v rozporu s vládní politikou, respektive se zahraniční politikou našeho státu.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Knotku, jaký je váš pohled, počíná si Petr Pavel jako zvolený prezident správně, nebo by měl s některými kroky počkat na to, až bude prezidentem?

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Nejen samotný telefonát z Tchaj-wanu, ale celkově ty první kroky Petra Pavla po volbách jsou pro mne trochu zklamáním. Jsme svědky aktivismu, zbrklosti a rozhodně to není ten slibovaný klid a řád. Za mě je to trochu nevyužitá příležitost.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pánové, na úvod vám děkuju za vyjasnění vašich pozic. Hned všechno rozebereme. Pokud je mi známo, tak Petr Pavel se stal prvním zvoleným evropským prezidentem, který takhle telefonoval na Tchaj-wan a mluvil s tamními politickými představiteli, respektive s tamními prezidentkou. Vzhledem k tomu, pane Koláři, že v Česku nemáme prezidentský systém, nepřijde vám takovýhle krok od zvoleného prezidenta, jak se vyjádřil váš kolega, jako trochu aktivistický?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Vůbec ne, ono je potřeba v první řadě zmínit, že pan zvolený prezident Pavel přijal gratulaci od tchajwanské prezidentky, tedy není to jeho vlastní aktivita, kdy on by si řekl, nebo by se nějak snažil vydupat, že musí nutně telefonovat s Tchaj-wanem a s jeho představiteli, ale opravdu přijal gratulaci od tamní prezidentky. A na tom nevidím vůbec nic nesprávného. Naopak bych si těžko dokázal představit situaci, kdy tchajwanská prezidentka chce našemu zvolenému prezidentovi pogratulovat a on hledá výmluvy pro to, aby ten její telefonát nepřijal, to si myslím, že by bylo docela veliké faux pas. No, a k tomu aktivismu, jestli se nemýlím a pokud mě zraky nešálí, tak já jsem viděl několik článků, četl jsem několik článků a i reportáží, kde pan zvolený prezident i pan ministr zahraničí říkali, že ten hovor s Tchaj-wanem předem konzultovali. Tady se vracím k tomu, co jsem říkal úplně na úvod, že ty kroky, které teď dělá pan zvolený prezident, nejsou v rozporu s českou zahraniční politikou. Tím, kdo určuje zahraniční politiku České republiky je vláda, pakliže pan zvolený prezident ten svůj telefonát konzultoval s ministrem zahraničí, nechal si vysvětlit naši pozici vůči Číně a jak si stojíme v principu jedné Číny, tak na tom opravdu nevidím vůbec nic špatného.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Knotku, když zůstaneme právě u toho Tchaj-wanu, tak v čem přesně vy vidíte ten aktivismus, když Petr Pavel ujišťuje, jak teď říkal váš kolega, že ten telefonát na Tchaj-wan předem probral s ministrem zahraničních věcí. V čem je tedy ten aktivismus?

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

To, co na tom bylo správné, a pak řeknu, co bylo špatně, měl přijmout ten hovor, souhlasím s panem Kolářem, že když o to stála paní prezidentka, bylo by asi špatné ten hovor nepřijmout, řekněme, je dobře, že to dopředu konzultoval s ministrem zahraničí. Nicméně ten mediální obraz a ten způsob, jakým to komunikoval a jeho další časově blízká vyjádření k Číně, vytvořili velice nedobrý mediální obraz a aktivistický a zaujatý. Vezměme si, že on, kdyby na tom Twitteru jenom, řekněme, poděkoval za ty gratulace, tak by to bohatě stačilo a už by tím naznačil, že tedy na Hradě bude určitá změna vzhledem k Tchaj-wanu, zkrátka vlk by si nažral a koza by zůstala celá, ale on to doplnil právě tím tweetem, že stojí ještě o setkání, a to už je, řekněme, nestandardní.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

A to vám vadí.

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Já nemůžu říct, že mi to vadí, ale ptám se, do jaké míry je to chytré, protože když se podíváme do zahraničí, tak ano, i naši partneři se setkávají s Tchaj-wanem, ale na mnohem, řekněme, nižší úrovni zastoupení, z Litvy náměstek ministra, z Německa parlamentní delegace, z Francie skupina poslanců, dobře, z Ameriky byla předsedkyně Poslanecké sněmovny, ale pořád ne prezident, zatímco s Čínou ty vztahy jsou, řekněme, na vyšší úrovni od těch kolegů, to znamená, ten celkový obraz není špatně, že přijal ten hovor. A ten celkový obraz, a to, jak to bylo komunikováno, včetně výroků, že Čína není přátelsky nakloněným státem, prostě může působit trošku jako slon v porcelánu a může působit aktivisticky.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Koláři, tak nejde tady o ten celkový obraz, jak jsme teď slyšeli, o to, že skutečně o těch krocích Petra Pavla vůči Tchaj-wanu, byť zatím jen symbolických, se v zahraničí píše i jako o diplomatickém průlomu. Je dobře, že český prezident dělá diplomatický průlom?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Z mého pohledu je to určitě dobře. My Tchaj-wan bereme jako novou příležitost, byl tam předseda Senátu, chystá se tam předsedkyně sněmovny, rozvíjíme s ním ekonomické styky, i když je pravda, že Tchaj-wan je pro nás mnohem zajímavější z hlediska investic jejich u nás tady v České republice, než českých investic na Tchaj-wanu, ale ty investice jsou tady naprosto neopominutelné. Je potřeba si uvědomit, že vzrůstá napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, mezi Čínou a Spojenými státy, nikdo neví vlastně, co se tam teď bude dít. A je potřeba dávat najevo, že Tchaj-wan bereme jako demokratický stát, který stojí na stejných hodnotách a principech, jako je naše demokracie, a proto jsme připraveni jej podporovat. Proto je důležité dělat takováto gesta, kdy i nově zvolený prezident neváhá přijmout, jak už jsem říkal, gratulaci tchajwanské prezidentky.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

A současně se na Twitteru vyjádřit, že by se s ní rád sešel.

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Současně se na Twitteru vyjádřit, že se s ní i rád sejde. On pan prezident, pokud vím, neplánuje nějakou státní návštěvu Tchaj-wanu, ale řekl, že při nějaké příležitosti, na nějakém třeba summitu, kde bude těch státníků víc, by se rád s tchajwanskou prezidentkou sešel, já na tom opravdu nevidím vůbec nic špatného. Je potřeba si uvědomit opravdu, že Tchaj-wan tu podporu potřebuje. Tchaj-wan je demokratická země stejně jako my. A naše politika vůči Číně, vůči té pevninské Číně, vůči Čínské lidové demokratické republice, nesmí být politika ohnutého hřbetu, pokud budeme postupovat takovýmto způsobem, tak si to Číňané vyloží jedině špatně.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Já bych tady jenom upřesnil, že skutečně Petr Pavel říká, že v nejbližší době jeho návštěva Tchaj-wanu nepřichází do úvahy, nicméně do budoucna ji úplně nevylučuje. V čem tedy vy, pane Knotku, tady přesně vidíte ten problém. Neprojevil prostě Petr Pavel jenom určité sympatie vůči demokratickému státu, který si nárokuje větší nedemokratická Čína a není to vlastně v souladu s tím, o co dlouhodoběji usiluje zahraniční politika Česka, což je právě ta čilá spolupráce s demokratickým Tchaj-wanem.

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

No, především také ekonomická. Jako musíme si uvědomit, že i z průzkumu vyplývá, že Češi stojí o to, aby se obchodně vztah rozvíjel jak s Čínou, tak s Tchaj-wanem, a proto ty výroky, a jak říkám, musíme to brát jako celkový balík, samotný hovor, telefonát a nějaká lehká zmínka na Twitteru by bohatě postačila a byl by to do jisté míry jasný signál změny z Pražského hradu budoucího prezidenta, ale celkový dojem a ty celkové, řekněme, proklamace už zase jdou podle mě proti zájmům dlouhodobých obchodních zájmů s Čínou. To znamená, my prostě, pokud chceme být hospodářsky vzkvétající země, tak musíme obchodovat se všemi, se kterými to dává smysl a dokud to dává smysl. A pokud tedy nová politika má být, už tedy se vykašleme na obchodování s Čínou, tak pak bych tomu rozuměl, všem těm, tomu souhrnu těch výroků, ale podle mě to tomu tak není. My samozřejmě nechceme ohýbat hřbet, to jako rozhodně ne, ale musíme taky být, řekněme, diplomatičtí. A jak říkám, stačilo by bohatě, kdyby řekl, přijal jsem gratulace a těším se na další hospodářskou spolupráci, tečka, jo, a ten tweet byl rozvinutý a paralelně ještě řekl, že ta Čína není přátelsky nakloněným režimem, jo, to znamená, může si to myslet, ale takovéhle věci přece nebude říkat nahlas, to ničemu neprospěje.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Hosty dnešního Pro a proti jsou poslanec Evropského parlamentu z hnutí ANO Ondřej Knotek a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. Pane Koláři, nemáte obavu, že tím, jak se Petr Pavel vyjádřil na adresu Tchaj-wanu, mohl ohrozit české firmy, které působí v Číně?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Ale vůbec ne, ono je potřeba se podívat trošku do minulosti. Do doby, kdy ta naše zahraniční politika nebo vůbec politika vůči Číně nebyla tak servilní, jak se jí snažil nastavit pan prezident Zeman, když byl prezidentem Václav Havel, tak se čile potkával například s dalajlámou a podobnými osobnostmi, když byl ministrem zahraničí pan Karel Schwarzenberg, tak naše politika vůči Číně byla úplně stejná tak, jak se jí snaží nastavit teď současná vláda a nastupující prezident.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Ptal jsem se ale na české firmy, které působí v Číně.

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Já se k tomu dostanu. Je potřeba si uvědomit, že v té době, kdy byl prezidentem Václav Havel a potažmo potom později ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg, tak vlastně začala ta, v uvozovkách, expanze českých firem do Číny. Během toho, co Václav Havel uplatňoval svoji politiku lidských práv a tu hodnotovou politiku, na které se zjevně snaží stavět teď i nastupující prezident, tak Čína naše firmy nějak neostrakizovala. Naopak, jak jsem říkal, ten obchod tam čile vzkvétal, dostala se tam spousta českých firem a potom ta servilní politika, kterou nastavil pan prezident Zeman, vůbec k žádnému rozkvetu nevedla, nedošlo k nějakému masivnímu, k nějaké masivní expanzi českých společností do Číny, ani nedošlo k masivním investicím Číny v České republice tak, jak bylo slibováno při jeho schůzkách se Si Ťin-pchingem.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Nicméně české firmy v Číně působí a podle vás, pane Koláři, jejich zájmy ohrožené nejsou, odkud se ale bere ta vaše obava, pane Knotku, kterou jste, pokud jsem vás správně poslouchal před chviličkou, vyjádřil, že kvůli těm postojům třeba zvoleného českého prezidenta Petra Pavla vůči Tchaj-wanu můžou být české firmy a české zájmy v Číně ohroženy?

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Celkový postoj především i vůči té Číně. My jsme s Čínou ekonomicky provázání, Evropská unie se snaží tu vazbu, i co se týče strategických komodit, například třeba důležitých i pro Green Deal, pilotní politiku Evropy, tak se snaží tu závislost snížit. A my prostě, pokud jsme na někom zároveň závislí, tak si s ním musíme udržovat, řekněme, přiměřené vztahy minimálně. A prostě, mě to skoro už nebaví opakovat, není problém, že došlo k tomu hovoru, není problém, že rozvíjíme vztahy…

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Já vám rozumím…

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Musíme to dělat způsobem takovým, abychom zbytečně neohrožovali nějaké…

Lukáš MATOŠKA, moderátor

A kde vidíte ohrožení, protože…

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

…automobilový průmysl.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Protože pan Kolář tady říkal, že i v minulosti, když se čeští političtí představitelé vyjadřovali ve prospěch Tchaj-wanu, nebo se scházeli s dalajlámou, tak ty české firmy v Číně nebyly ohroženy, tak kde vidíte to ohrožení teď.

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Já bych si jen přál, aby k žádnému dopadu nedošlo. Já nepovažuji, ta vyjádření za správná a nepovažuji je za diplomatická od nastupujícího prezidenta, zbytečně tím vykopává příkopy. A budu jenom doufat, že to nebude mít žádný ekonomický dopad.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Koláři, nevykopal přece jenom Petr Pavel ty příkopy mezi Čínou a Českem, možná částečně potažmo i mezi Čínou a Evropskou unií, když se podíváme na to, jak ostrá ta čínská reakce na Pavlův telefon nad Tchaj-wan byla?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Já si myslím, že určitě ne. Ta reakce, která přišla ze strany Číny, byla standardní čínská. Já uvedu jeden příklad, možná se omlouvám, že bude trošku osobnější, ale můj otec býval náměstkem ministra zahraničí pro bilaterální vztahy a jednou mu Čína sdělila, že urazil miliardu a půl Číňanů tím, že vystupoval vůči Číně tak, jak vystupoval, takže já opravdu tohle považuji za naprosto standardní čínskou reakci, Číňané jsou schopni velmi jasně odlišit tu, řekněme, v uvozovkách, ekonomickou diplomacii nebo ekonomickou a obchodní spolupráci od té politické a, dejme tomu, bezpečnostní, takže já opravdu ty strachy nesdílím. Koneckonců můžeme se podívat na to, na podobný příklad, my jsme byli ještě donedávna zcela závislí na Rusku v určitých ohledech a během jednoho roku se to podařilo překonat, takže bavit se o nějaké závislosti na Číně, to není nic nepřekonatelného. A já znovu říkám, politika naše vůči Číně nebo vůči jakékoliv autoritářské zemi rozhodně nesmí být servilní.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Po servilitě nicméně ale nevolal ani pan Knotek, pokud jsem ho správně poslouchal, nebo vy jste měl dojem, že ano?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Já se omlouvám, ale z těch vyjádření pana kolegy europoslance mi přijde, že on naopak o tu servilitu vůči Číně trochu stojí, hlavně Čínu ničím nenaštvat, hlavně neříkat něco, co by se jim nelíbilo, hlavně jim nedávat důvody pro to, aby si stěžovali na něco. My jsme suverénní samostatný stát, my si svoji domácí i zahraniční politiku budeme dělat podle svého, podle našich spojenců a nikoliv podle Číny, prosím.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Knotku, tak nebylo by popřením české suverenity, kdybychom přihlíželi k tomu, kterému režimu se líbil ten nebo onen telefonát do té nebo oné země?

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Přece takhle to nikdo nekomunikuje, to je úplně zbytečný pokus o útok od pana kolegy. Já tady přece nic takového netvrdím, my tady hodnotíme první kroky první dny po volbách pana budoucího prezidenta Pavla. A já ho to prostě hodnotím z pohledu občana, z pohledu toho, jak ty občany zastupuje, jak je spojuje. A několikrát jsem řekl, že je naprosto v pořádku, že ten telefonát proběhl. Potvrzuji, že má smysl rozvíjet vztahy s Tchaj-wanem, ale ta komunikace, a můžeme přijít i na jiná témata, nemusí to být jenom o tom Tchaj-wanu, můžeme se bavit o Ukrajině a o vyzbrojování. Můžeme se bavit o těch, řekněme, vnitřních českých tématech, to znamená, audit na Pražském hradě nebo deklarace o jmenování pana plk. Koudelky generálem, prostě celkově tady hodnotíme obraz komunikace pana Pavla. A já jsem prostě řekl na úvodu, že jsem poněkud zklamán, čekal jsem opravdu skutečně tedy klid a řád, to se neděje. To znamená, my tady nehodnotíme, jestli máme být víc na straně Číny, jestli se jí máme bát, nebo jestli máme podporovat Tchaj-wan, já jsem to řekl jednoznačně. My máme podporovat Tchaj-wan, i ten režim je tam v pořádku, ty hodnoty máme, řekněme, bližší, ale na druhou stranu jsme v nějakých ekonomických vztazích s Čínou a je zbytečné, řekněme, být, říct víc, než je nutné v té diplomacii. A ostatní státy to taky tak dělají, to znamená, pan Pavel by se v tomto mohl poučit. A někdy méně je více, stačilo zhodnotit ten základní hovor.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Koláři, padlo tady, že ostatní státy si počínají jinak a skutečně musíme to ještě jednou připomenout, že takové kroky vůči Tchaj-wanu zpravidla nejvyšší představitelé evropských zemí nedělají, když se podíváme třeba na Německo, na našeho hlavního ekonomického partnera, pro kterého mimochodem je spolupráce s Čínou klíčová. Není to něco následováníhodného, pokud jde o tu, řekněme, diplomatickou přiměřenost nebo opatrnost, pane Koláři.

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Ale já znovu zopakuji, já si myslím, že to, že pan nastupující prezident přijme gratulaci od někoho jiného, od svého protějšku a zároveň projeví zájem se s ním potkat, tak na tom nevidím opravdu ani z hlediska diplomacie nic závadného. A znovu zopakuji, tím, že se budeme chovat sebevědomě a nebudeme zkrátka Číně naskakovat na její vydírání, tím se nedopouštíme žádného skandálního chování. Já si myslím, že se možná ukáže, že to chování pana nastupujícího prezidenta, zvoleného prezidenta je svým způsobem průlomové, ano, ale budu za to jedině rád. My jsme, když to tak řeknu, celkem malý stát a v zahraniční politice si musí malý stát najít svoje místo. My nemůžeme čekat, že budeme vnímáni jako velmoc typu Spojených států, ale pokud budeme klást důraz na lidská práva a vůbec jejich obhajobu a obranu tak, jak tomu bylo v minulosti, tak si vydobydeme jednoznačně jméno, respekt a i uznání u našich partnerů, ale i u našich vlastně, nikoliv partnerů, ale soupeřů, když to tak řeknu, mezi nimi i Čína, tak tomu bylo v minulosti. A doufám, že tomu tak bude i v budoucnu.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Knotku, zeptám se vás teď konkrétně, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, tedy stranická kolegyně pana Koláře, plánuje návštěvu Tchaj-wanu, a to už od loňského roku, měla by tam zamířit, konkrétně v březnu. To vy vítáte, nebo máte i tady v souvislosti s touto plánovanou návštěvou obavy?

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Já tomu rozumím tak, že je i zájem ze strany byznysu, českého byznysu takovou tu schůzku uskutečnit. Na druhou stranu doba je vypjatá, na evropském kontinentě probíhá válečný konflikt. Já bych asi zvolil nižší diplomatické zastoupení, možná nějaká skupina poslanců by postačila, předsedkyni sněmovny bych tam neposílal, myslím si, že podobně se chovají i jiné státy, že například do Číny jel pan Scholz, ale z Německa jela pouze nějaká parlamentní delegace. To znamená, asi bych to zvolil takto. A jenom jednou větou ještě k panu Kolářovi, opravdu jde o ten celkový koktejl, to znamená jedna věc je přímo gratulaci, ještě teda zmínit schůzku, což už je, řekněme, nestandardní, ale chápu, teda chcete prezidenta, který dělá průlomy, ale zároveň ještě si o den dýl pro jiné zahraniční médium říci, že není přátelsky nakloněný stát, prostě to je koktejl, který je zbytečně vyhrocený.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

A na tom, jak by ten diplomatický koktejl měl vypadat, se právě neshodnete, proto jsme vás do dnešního Pro a proti zvali, tak se od toho posuňme, protože tady teď zaznělo, že v Evropě pochopitelně už téměř rok je znovu po desetiletích válka na Ukrajině. Zajímalo by mě, pane Koláři, jestli ta česká gesta na podporu Tchaj-wanu nestojí v cestě tomu, aby se Čínu podařilo přesvědčit o tom, aby se jasně vymezila vůči ruské válce proti Ukrajině, a tak pomohla tuhle válku ukončit?

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

To si nemyslím, ten tlak, pokud nějaký je vyvíjen na Čínu, aby se jasně vymezila Rusku a jeho agresi na Ukrajině, není naše úloha, to má opravdu na starost nějaká z velmocí typu Spojených států a potažmo celá Evropská unie jako celek, ale nikoliv my jako Česká republika, nikoliv naši sousedé jako třeba Slovensko nebo Litva. Teď to řeknu ošklivě, s takhle malými státy se o takto důležitých věcech Čína opravdu bavit nebude, tady budu částečně souhlasit s panem kolegou. Tady je opravdu to úsilí na někom úplně jiném, a to, že my si zakládáme a budujeme vlastní ekonomické vztahy, to bych s tím úplně do souvislosti nedával.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Není v tom trochu paradox, pane Koláři, že na jednu stranu zdůrazňujete, čeho Česko může ve svojí zahraniční politice dosáhnout, jakých velkých věcí. Na druhou stranu říkáte, že jsme přece jenom malí a nehrajeme takovou roli.

Ondřej KOLÁŘ, poslanec; místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti; zastupitel Prahy 6 /TOP 09/

Ale to je krutá realita. Já jsem předtím hovořil otom, že my si musíme najít své pevné místo a být pro něco respektováni a pakliže to má být politika a obhajoba lidských práv, tak na tom musíme pracovat opravdu velmi důkladně.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Pane Knotku, chcete zareagovat?

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Já si rozhodně myslím, že Česko má co nabídnout a musíme podporovat vědu a výzkum a být technologičtí lídři. Hodnoty jsou samozřejmě super, ale musíme považovat za podstatný taky ten byznys.

Lukáš MATOŠKA, moderátor

Našimi hosty v Pro a proti byli poslanec Evropského parlamentu z hnutí ANO Ondřej Knotek a poslanec z české Poslanecké sněmovny za TOP 09 Ondřej Kolář. Pánové, oběma vám děkuju za debatu.

Ondřej KNOTEK, poslanec Evropského parlamentu /ANO/

Děkuji za pozvání. Hezký den.