Ondřej Knotek: Evropa je hodně přeregulovaná

Budoucnost obnovitelných zdrojů energie, společné směřování Evropské unie v otázce Green Dealu i to, jak člověka ovlivní místo, kde jako dítě vyrůstal. To byla hlavní témata, která jsme probírali v nejnovějším – speciálním dílu našeho podcastu Deníku Ze západu. V plzeňském studiu byl tentokrát hostem europoslanec a mariánskolázeňský patriot Ondřej Knotek.

„V Mariánských Lázních jsem vyrůstal polně od malička. Toto překrásné město je doslova má srdcovka. Rozhodně mě Mariánky poznamenaly dobrým vztahem k čisté přírodě, zkrátka na životní prostředí se musí myslet a podnikat rozumné a vhodné kroky k jeho udržení,“ říká v úvodu podcastu Ondřej Knotek.

Hlavním tématem rozhovoru bylo téma Green Dealu. „Ten pohled na tuto problematiku se v uplynulých letech poměrně změnil. Řekl bych, že před těmi pěti lety byl ten Evropský parlament hodně ´zelený´. Ty ambice byly vysoké, ale teď už se ukazuje, že to má i své dopady, například je tím dost dotčena konkurenceschopnost celoevropského průmyslu,“ přibližuje velmi diskutované téma Knotek.

A jak je na tom Česká republika? „Řekl bych, že my jsme zrovna v tomto ohledu poměrně rozumní. Jsme dost proti těm rychlým a plošným změnám. Ale třeba taková Francie, Švédsko a tak dále, tyto státy jsou většinou pro takové ty plošné a přísné cíle,“ vysvětluje.

Dále nastínil také důvody, proč se ceny emisních povolenek ve světě tak liší. „Evropa je všeobecně hodně přeregulovaná. Takže když se pak investor rozhoduje, na jaký kontinent půjde, tak v řadě případů se ta firma skutečně rozhodne jít mimo EU, nebo celkově Evropu. Velké firmy proto skutečně často odchází podnikat jinam,“ říká Ondřej Knotek s tím, že značný problém je i cena emisních povolenek. „Existují státy, které nemají emisní povolenky vůbec, a pak jsou jsou státy, které je mají. Evropa má například vvelmi drahou emisní povolenku, což přináší i své důsledky,“ doplňuje Knotek.

Ondřej Knotek: Evropa je hodně přeregulovaná

Jak jsme na tom jako stát s obnovitelnými zdroji energie? Co přesně přináší fond spravedlivé transformace? A jak se bude rozdělovat? Toto i mnoho dalšího si můžete poslechnout v nejnovějším podcastu.

Do podcastu Deníku Ze západu se můžete zaposlouchat také zde:
YOUTUBE – Ze západu – Ondřej Knotek
SPOTIFY – Ze západu – Ondřej Knotek
zadavatel/zhotovitel: European Parliament – Renew Europe Group/Vltava Labe Media, a.s.