EURO 7 byla léčkou, jak zakázat spalovací motory. Česká vláda skočila na lep, tvrdí europoslanec Knotek

Česká vláda podle europoslance Ondřeje Knotka z ANO udělala za svého předsednictví chybu, když místo vzdoru a odmítnutí zákazu spalovacích motorů souhlasila s přijetím výměnou za normu EURO 7. Frans Timmerman připravil na naše politiky léčku, kterou pak museli poslanci v Evropském parlamentu horko těžko hasit, uvedl politik v rozhovoru s Epoch Times.

Způsob, jakým koalice, ministr dopravy Kupka a europoslanec Alexandr Vondra komunikovali s veřejností normu EURO 7, která nastavuje budoucí pravidla pro výrobu automobilů zejména v oblasti emisí, je podle Knotka „podvod na veřejnost“.

Ministr dopravy Martin Kupka vloni označil schválení mírnější verze EURO7 jako „velký úspěch“. Za okleštění radikální normy si činí zásluhy i europoslanec Alexandr Vondra, který návrh na její zmírnění v EP předkládal a přesvědčoval ostatní poslance, aby pro ni hlasovali.

Knotek však Epoch Times sdělil, že celý příběh se odehrál poněkud odlišně. „Za českého předsednictví byly dvě důležité legislativy. Jedna zákaz spalovacích motorů, to byla norma na emise CO2, a pak bylo Euro 7. Ta norma na emise CO2, ten takzvaný zákaz spalovacích motorů, už byl ve finálním vyjednávání,“ popsal sled událostí Knotek.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans zodpovědný za implementaci Green Dealu udělal podle Knotka léčku, kdy české vládě, která v té době předsedala Evropské unii, měl říct: „Pokud dojednáte včas a rozumně zákaz spalovacích motorů, tak já jako Evropská komise vydám mírnou normu Euro 7,“ líčí český europoslanec a dodává, že vládní politiky i Alexandra Vondru varovali, aby Timmermansovi nevěřili.

Česká vláda však dle něho na to nedala a iniciativně zákaz spalovacích motorů v říjnu 2022 schválila. „Asi týden nebo čtrnáct dní poté Evropská komise navrhla Euro 7, tu skoro nejtvrdší možnou variantu, která vůbec připadala v úvahu. Takže oni skočili na lep, vlastně způsobili požár a pak se probudili a řekli: ‚jdem hasit‘,“ říká Knotek.

Teprve poté dle něj vyjel ministr Kupka do Bruselu, kde začal jednat a Alexandr Vondra se stal v Evropském parlamentu zpravodajem zmírňovacího návrhu. Poslanci ANO se však po zvážení pro a proti dohodli, že pro Vondrův návrh hlasovat nebudou z důvodu, že automobilový průmysl už je i tak pod dost velkým tlakem a vystačí si i s normou EURO 6.

Navíc v návrhu nebyla zahrnuta možnost, aby po roce 2035 mohla být ve spalovacích motorech používána alespoň syntetická paliva a biopaliva. Na této podmínce mezitím trvali Němci, kteří vyhrožovali, že legislativu zablokují, proto jim měla komise slíbit, že do EURO 7 nebo někam jinam možnost používání biopaliv a syntetických paliv přidá.

„Saša Vondra, lídr koalice SPOLU, prezentuje (EURO 7) jako úspěch a neříká při tomto, že ten požár původně zapálili oni. Kdyby Timmermansovi neskočili na lep, ta norma mohla být mnohem mírnější a třeba by se tam dokázalo v rámci jednání dotlačit i ta syntetické paliva a biopaliva. Takhle byl Evropský parlament strašně rád, že se vůbec něco zmírnilo,“ konstatuje v rozhovoru Knotek. Norma EURO 7 je podle něj „jeden z těch příkladů, kdy komunikace této vlády k lidem není upřímná.“

Sám Knotek je za myšlenku snižování emisí a přechodu na bezfosilní paliva, ale nesmí podle něj dojít k ohrožení konkurenceschopnosti Evropského průmyslu.

 

Zdroj: The Epoch Times