Staronový europoslanec Knotek: Evropa i Česko ukázaly, že jsou lidé nespokojení

Je mu teprve 39 let, ale už podruhé byl zvolen poslancem Evropského parlamentu. Ondřej Knotek z hnutí ANO, který pochází z Mariánských Lázní, jako jediný politik z Karlovarského kraje uspěl v letošních eurovolbách. 

* Co podle vás naznačují výsledky voleb v Evropské unii?

Myslím, že v Evropě i u nás je shoda, kterou je nespokojenost se současným trendem. Tu lidé vyjadřují například celou řadou protestů. Jejich váha může být napříč státy různá. Někde může jít o konkurenceschopnost, někde může jít o strach o současnou bezpečnost, někde o bezpečnost budoucí.

* A co to podle vás znamená v České republice?

Zde to vidím jednoznačně, a to je propad v důvěře vládě. Koalice SPOLU sice dosáhla nějakého výsledku, který nelze označit za špatný, nicméně jejich cíl dosažen nebyl. Oni do toho šli, že chtějí porazit ANO.

* Volební účast při eurovolbách byla slušná a byla mnohem větší i v Karlovarském kraji než před pěti lety, stoupla přibližně o 7 procent. Jak toto hodnotíte?

To právě souvisí i s tou nespokojeností lidí. Stále máme jako společnost co zlepšovat. Jsem rád, že i tyto volby zaznamenávají rostoucí trend účasti a že to bude stále lepší. Nikdy ovšem nebudou dosahovat takového zájmu, jako jsou volby do Poslanecké sněmovny a nebo komunální volby. Je dobře, že si lidé začali uvědomovat, že v Bruselu se řeší mnoho podstatných věcí.

* Předjednával jste operační program Fond spravedlivé transformace zaměřený na řešení dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech, z něhož mohou miliardy na obnovu území nyní čerpat Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Jak jste spokojen s jeho naplňováním?

Myslím si, že ze začátku to byl slušný průšvih a že lidé, kteří to měli v našem regionu na starosti, to uchopili poněkud netradičně. Byla jmenována řada asistentů, o nichž se domnívám, že se na fondu chtěli přiživit. Po intervencích se to ale podařilo zlepšit. Projektů v tomto fondu není bohužel hodně, ale díky bohu jsou velké. Kraj ale v tomto případě poněkud zaspal a mnoho projektů není dostatečně připraveno.

* Chystá se v Bruselu podobný program, jako byl Fond spravedlivé transformace?

Myslím, že nějakou dobu se to bude ještě implementovat. Už se bude vést debata o pokračování tohoto fondu, který by měl pomoci regionům a průmyslu. Je snaha to rozšířit – buď jako paralelní nástroj pro konkrétní odvětví, třeba i na automobilový průmysl, a nebo to spojit. Naší prioritou je obhájit existenci transformačního fondu, který by měl být ovšem přímo ušit na míru daným euroregionům. Do těch je potřeba přitáhnout investory. Ti přijdou, pokud je region atraktivní pro jejich zaměstnance. V každé oblasti chybí něco jiného – někde silnice, někde bazén, někde shánějí lékaře. Fondy je potřeba udělat tak, aby si každý pocukroval, co potřebuje.

* V Evropském parlamentu je vaší doménou energie a životní prostředí. To jsou témata, která Evropou v poslední době dost rezonují…

Současný evropský green deal vede k tomu, že v Evropě klesnou emise za cenu toho, že narostou jinde. Klimatu to nepomůže a my se naopak staneme závislejší například na Číně, a ještě nás to hospodářsky oslabí. To je krátkozraká strategie. Podle mě budou následující roky o tom, jestli se nám jako Evropě podaří dát rovnost technologiím. Tím mám na mysli technologickou neutralitu. Pokud je cílem snížit emise, je přece jedno, zda mám obnovitelný zdroj nebo jaderný, nebo dokonce spaluji fosilní palivo. CO2 neskončí ve vzduchu, ale skončí někde. A aby někde mohlo skončit, může být produktovod i na CO2, který bude vozit CO2 napříč Evropou, a takto to může fungovat desítky let a bude to mít ekonomickou rentabilitu. Klíčovým faktorem je cena emisní povolenky. Pokud na Sokolovsku budeme pálit uhlí, nebo nebudeme, tak to klima nepozná, a to ve srovnání s Čínou, kde se zhruba každých čtrnáct dnů otevírá jedna uhelná elektrárna. Navíc 80 % větrníků a fotovoltaik má původ v Číně. My sice pryskyřici na větrníky umíme vyrobit, ale Čína to dělá levněji. V Číně mají emisní povolenku za sedm eur a my ji máme za 60 až 90 eur. Dnes jsou v Evropě cílem obnovitelné zdroje, ale proč by nemohly být nízkoemisní? Vždyť přece země, která má hodně jádra, nemusí tolik budovat obnovitelné zdroje, ať si každý stát vybere. Obnovitelný zdroj je dnes falešný argument.

* Jak relaxujete? Jak často vídáte rodinu, když jste europoslancem?

Rád běhám, jezdím na horském kole, hraji tenis a jezdím na snowboardu. Jsem bubeník, ale kapelu nemám. Mám dceru, které bude deset, a sedmiletého syna. Přiznám se, že čas na ně mívám jen o víkendech a míra odloučení od nich je hodně vysoká. Rodina žije v Čechách, ale kvůli mému pracovnímu vytížení jsme se před lety přestěhovali do Prahy, Mariánské Lázně míváme na víkendy a léto, stále tam máme zázemí.

 

Zdroj: https://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/volby-europoslanec-knotek-evropa-cesko-marianske-lazne-karlovy-vary.html