Europoslanci ANO vyzývají Evropskou komisi k urychlenému snížení cen emisních povolenek

Rostoucí ceny energií trápí nejen Česko, ale i další členské státy EU. Průmysl přestává být kvůli drahým emisním povolenkám konkurenceschopný. Strategická průmyslová odvětví opouštějí EU a celosvětové emise neklesají. Domácnostem se drahá emisní povolenka výrazně propisuje do účtů nejen za energie, ale také za každodenní nákupy.  Europoslanci za hnutí ANO proto v dopisu adresovaném Ursule von der Leyenové vyzvali Evropskou komisi k urychlené revizi systému obchodování s emisními povolenkami (ETS), včetně snížení jejich ceny emisních povolenek na 30 euro a také k ustoupení od záměru rozšířit emisní povolenky i na oblast budov a silniční dopravy.

„Nefunkční systém pro obchodování s emisemi (EU ETS) zásadně ohrožuje konkurenceschopnost průmyslu členských zemí EU ve prospěch třetích zemí, jako jsou Čína a USA. Evropský průmysl stagnuje, občané chudnou, zatímco zbytek světa těží z levnější výroby a zároveň produkuje více emisí – to vše na úkor našich občanů a průmyslu,“ uvedla europoslankyně za Hnutí ANO Jana Nagyová.

Podle europoslanců hnutí ANO je pro řešení této situace nezbytné urychleně revidovat tzv. Green Deal, počínaje právě systémem EU ETS. Podle Dragiho zprávy čelí Evropa až 5x dražším energiím pro koncového spotřebitele. V takovéto situaci si nemůžeme dovolit mít nejdražší emisní povolenku na světě. Např. v Číně je 10x levnější než v EU,  komentuje Ondřej Knotek, europoslanec z Hnutí ANO.

Vadí i uhlíkové clo – byrokracie, která jen uškodí

Zlepšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu nepomůže ani tzv. uhlíkové clo (CBAM),  které mají platit dovozci ze zemí mimo EU s menšími ekologickými náklady. Tento teoretický koncept pravděpodobně v praxi narazí a jediné k čemu povede, že se uvalené clo propíše do koncové ceny pro spotřebitele v EU. Navíc vůbec tento koncept neřeší konkurenceschopnost evropských exportérů právě do zemí s méně přísnými standardy v oblasti životního prostředí. 

V dopise Evropské komisi europoslanci požadují: 

  • Bezodkladně předložit návrhy na revizi současné směrnice ETS s cílem stanovit cenu emisních povolenek v dlouhodobém horizontu na 30 eur za povolenku;
  • Zrušit rozšíření ETS na distribuci pohonných hmot pro silniční dopravu a budovy (ETS 2) za účelem ochrany rodin, které si vytápí vlastní domy a jezdí vlastním autem;
  • Předložit nouzový plán pro energeticky náročná průmyslová odvětví, založený na myšlence technologické neutrality;
  • Vést otevřený dialog s partnery za účelem vytvoření dobře fungujícího globálního ETS, aby byly zajištěny rovné podmínky pro průmysl se sídlem v EU ve vztahu ke konkurenci z třetích zemí.
  • Zbavit právní účinnosti byrokratické a pro řešení evropské energetické krize zcela nevyhovující nařízení o uhlíkovém clu (CBAM).

Dopis Evropské komisi ke stažení Letter – ETS.